Općina Stari Grad
0

Potpisan sporazum o uređenju i čišćenju korita Bistričkog potoka

I. M.
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad Sarajevo, Ministarstvo privrede KS i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekta uređenja i čišćenja otvorenog korita Bistričkog potoka sa formiranjem akumulacije za zadržavanje nanosa.

Sporazum su danas, u multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo, potpisali Mirsada Smajić, ovlaštena za vršenje poslova Općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov.

Prema sporazumu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansirat će projekat iznosom od 200.000 KM, a Općina Stari Grad se obavezala da će osigurati preostala novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta, pribaviti potrebna odobrenja i saglasnosti i provesti postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova. Stručni nadzor nad realizacijom projekta vršit će Zavod za izgradnju KS.

Općina Stari Grad
Općina Stari Grad

Bistrički potok predstavlja tipični bujični tok sa veoma brzim protokom vode i njegovo redovno održavanje od izuzetnog je značaja, posebno imajući u vidu sve prisutnije pojave poplava i izljevanja rijeka i potoka u našoj zemlji. Osim toga, Bistrički potok se u prošlosti već izljevao iz korita i nanosio ogromne štete građanima. Iako se u prethodnom periodu radilo na njegovom održavanju, korito je trenutno obraslo različitim drvećem i šibljem, ali i opterećeno otpadom. Projektom uređenja i čišćenja Bistričkog potoka planirano je da se u prvoj fazi radova uradi čišćenje korita od granja i drveća, čišćenje bujičnih pregrada i formiranje akumulacija za zadržavanje nanosa. Radovi će se izvoditi na dionici od ulivne građevine u ulici Krka - uzvodno, do mosta u ulici Boguševac čikma, u dužini od cca 200 metara.