Brojni potpisnici
73

Potpisana Mostarska izjava za budućnost: Izgraditi mostove između zajednica

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske te veleposlanik Slovenije u BiH potpisali su Mostarsku izjavu za budućnost na završetku konferencije ''Mostar 2024: Dijalog za budućnost'', koja je održana u povodu obilježavanja 20 godina obnove Staroga mosta.

Potpisnici su u izjavi poručili da je Stari most u Mostaru dokaz zajedničke otpornosti i svjetionik zajedništva. Njegova obnova predstavlja snažan podsjetnik na bogatu kulturnu, etničku i vjersku raznolikost ove regije i nepokolebljivu predanost njegovanju mira i suradnje.

''Potvrđujemo predanost rješavanju pitanja od zajedničkog interesa dijalogom, poštujući načela suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i dobrosusjedskih odnosa. Prepoznajući urođeno dostojanstvo i jednaka prava svih pojedinaca, ponovno potvrđujemo našu nepokolebljivu predanost zaštiti i promicanju ljudskih prava sadržanih u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima'', stoji u izjavi.

Dodaju da je bogata kulturna i etnička raznolikost ove regije izvor snage te su se obvezali na zaštitu prava osoba koje pripadaju manjinama i na promicanje uključivih društava u kojima svatko može napredovati.

''Poštujemo vjersku raznolikost unutar naše regije dok se zalažemo za slobodu vjere i uvjerenja te promičemo međuvjerski dijalog i suradnju. Borit ćemo se protiv diskriminacije i netolerancije, poticati međusobno poštovanje i razumijevanje te poticati kulturne razmjene i obrazovanje kako bismo izgradili mostove između naših zajednica. Gospodarska suradnja ključna je za naš zajednički prosperitet'', naveli su, između ostaloga, u zajedničkoj izjavi.

Tijekom završnog obraćanja, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald  kazala je da Stari most simbolizira jedinstvo i povezanost, što su temelji za svako društvo u kretanju prema napretku i prosperitetu.

"Stari most je simbol budućnosti ove regije. Građani žele bolju budućnost i žele ići naprijed, a zbog toga je europski put BiH od iznimne važnosti. Stoga ne smijemo zaboraviti da trajni mir zahtijeva stalni dijalog, ali i djelovanje. Mir nije nešto što dođe samo od sebe, mir se gradi i u njega se ulaže", poručila je Macdonald.

Mostarska izjava za budućnost potvrda je opredijeljenosti da dijalog bude oružje za borbu za boljitak ove zemlje i cijele regije, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Zahvalio je Svjetskoj banci na prisutnosti i opredijeljenosti da se suradnja nastavi, kao i UNESCO-u.

Govoreći o europskom putu BiH, suradnji i napretku, ministar vanjskih poslova BiH rekao je kako će ideja regionalne suradnje biti jedan od prioriteta.

"S komšijama i susjedima sam tijekom svojih nastupnih posjeta govorio kako trebamo surađivati te da regionalne inicijative i pristup zajedničkom tržištu ljudima u ovoj regiji pružaju mogućnost za ostanak i osnivanje obitelji u zemljama zapadnog Balkana. Ova manifestacija bila je prilika da pokažemo da za to imamo snage i kvalitete. Mostar je pokazao da možemo na visokoj razini ugostiti prijatelje i da se tu mogu izroditi dobre ideje koje će rezultirati projektima", zaključio je Konaković.

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić zahvalio je organizatorima obilježavanja 20 godina obnove Staroga mosta, ali i prijateljima iz UNESCO-a i Svjetske banke kao i kolegama te ministrima iz susjednih zemalja koji su sudjelovali u manifestaciji. Uime federalne Vlade obećao je da će biti valjani partneri koji će ispunjavati i izvršavati obveze prema projektima koji su od značaja za evropski put Bosne i Hercegovine, ali i boljitak građana ove zemlje.