Sastanak s Turković
78

Potpredsjednik Vlade Crne Gore boravio u Sarajevu, izvinio se zbog prisustva ministara na Danu RS-a

S. M.
Ervin Ibrahimović i Bisera Turković
Ervin Ibrahimović i Bisera Turković
Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović, boravio je danas u posjeti Sarajevu, gdje se sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković.

"Danas sam u Sarajevu, prije svega u svojstvu predsjednika Bošnjačke stranke sa saradnicima, ali i kao potpredsjednik Vlade za koju smo mi iz Bošnjačke stranke glasali 28. aprila 2022. godine, a koja je trebala da Crnu Goru vrati na evropski put i kojoj smo, zbog udaljavanja od tog puta i dogovorenih prioriteta, izglasali nepovjerenje", rekao je Ibrahimović.

Dodao je da se na sastanku s ministricom vanjskih poslova BiH Turković izvinio, u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, one Crne Gore koja poštuje svoje susjede i njihov ustavni poredak, Biseri Turković i svim građanima Bosne i Hercegovine zbog prisustva dva ministra Vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i upoznao je sa svojim uvjerenjem da oni na ovom skupu nisu niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru.

Turković je ponovila raniji stav da je iznenađena prisustvom dva ministra Vlade Crne Gore obilježavanju 9. januara kao Dana RS, jer je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim, kao i da njihovo prisustvo narušava odnos dvije inače prijateljske i susjedne države.

Ministrica Turković je istakla da je veoma važno da Bošnjačka stranka, kao stranka koja je apsolutno posvećena euroatlanskoj agendi, svojim aktivnim djelovanjem u Vladi Crne Gore nastavi da daje doprinos očuvanju evropskog puta Crne Gore, podizanju životnog standarda građana i jačanju institucija i vladavine prava.

"Uvažena gospođa Turković zahvalila se na posjeti i izrazila uvjerenje da će, bez obzira na ovaj nemili događaj, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nastaviti da grade, njeguju i konstantno unapredjuju dobre i prijateljske bilateralne odnose kao i da će Crna Gora, uprkos političkim izazovima u kojima se nalazi, sačuvati svoj euroatlanski, građanski i demokratski put", saopćeno je iz Bošnjačke stranke.