Predstavljanje u Sarajevu
68

Potražni psi GSS-a: U Turskoj pronalazili žive ispod ruševina, kod nas se ne cijene dovoljno

F. H.
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu organizovano predstavljanje potražnih pasa koji su dio K9 tima Gorske službe spašavanja Federacije BiH. Neki od pasa su učestvovali i u misiji spašavanja u Turskoj.

Članica Gorske službe spašavanja, stanica Sarajevo Nisada Višća je kazala kako su psi trenirani za tri vrste potraga od čega su dvije vrste za potrage za živim osobama, a jedna vrsta za preminulima.

"Danas ovdje imamo trening i predstavljanje pasa ono što rade i ono što znaju. U svakoj prirodnoj nesreći su potrebni psi. Ne postoji prirodna nesreća u kojoj pas nije potreban i pas treba da prvi izađe na teren", kazala je Višća.

Danas su predstavljene sve tri vrste potraga i četiri psa i to Ela, Đurđa, Atos i Ćapi.

"Ćapi prvenstveno radi main trailing, trenutno trenira i airsent i cadaver potrage. Ela prvenstveno radi main trailing, ali i airsent potrage. Đurđa je mlađi član ekipe, on trenira za sve tri, ali prvenstveno mail trailing i cadaver. Što se tiče Atosa, njega većina vjerujem poznaje. Atos i Ela su bili u timu u Turskoj u potragama i tu su pokazali svoje sposobnosti i znanje i sposobnosti svojih trenera i vodiča gdje su pronašli nekoliko živih osoba u ruševinama, na što se ponosimo", kazala je Višča.

Najavila je da ekipe idu u Tursku na treninge sa ekipama iz istanbulske općine Sarijel i kolegama iz AFAD-a, te sa timom iz Sofije i Plovdiva. Planirano je i da ekipe iz Turske i Bugarske dođu sljedeće godine u Bosnu i Hercegovinu na trening.

"Nadamo se da će u buduće više pažnje i značaja da se posveti potražnim psima, edukaciji i da će se u slučajevima potrebe izvoditi na teren i pozivati na teren kada je to potrebno jer mogu spasiti mnogo života kao što smo vidjeli iz proteklih angažmana. Imali smo priliku da vidimo da se u određenim situacijama oni koji organizuju potrage ne pozivaju pse jer ne znaju vrijednost, način na koji rade i koliko mogu da urade za stanovništvo", zaključila