Očekuju se helikopteri
77

Požar kod Žepča još ne jenjava, pogledajte snimke iz zraka

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Požar na području Općine Žepče bukti već dvije sedmice, a situacija je postala alarmantna kada se vatra počela spuštati prema naseljenom mjestu Ograjina.
Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona ranije su kazali da je 14. jula na desnoj obali rijeke Ograjine, došlo je do udara groma koji je zapalio okolno nisko rastinje.

S obzirom da je u pitanju nepristupačan teren, nije bilo moguće fizički doći do mjesta požara i pristupiti gašenju, a u međuvremenu uz pomoć kiše požar je lokalizovan.

Međutim, u posljednjih nekoliko dana, tačnije od 28. jula 2024.godine došlo je do ponovnog aktiviranja požara koji se naglo proširio i zahvatio površinu od 35 ha trave, niskog rastinja i šume, te je prešao sa prizemnog na požar u krošnjama.

"S obzirom da se požar nalazi u neposrednoj blizini grada Žepče, a posebno Mjesne zajednice Brezovo Polje koja broji cca 400 stanovnika i Mjesne zajednice Papratnica koja broji 1.192 stanovnika direktno su ugroženi stanovnici MZ Brezovo Polje, a indirektno stanovnici MZ Papratnica i grada Žepča, kao i veliko područje pod šumom", kazali su iz KUCZ ZDK.

Na gašenju požara proteklih dana, ali i danas angažovani su: Profesionalna vatrogasna jedinica Žepče, Dobrovoljno vatrogasno društvo Žepče (Služba zaštite i spašavanja od požara), Radnici ŠPD "Zavidovići" – Žepče te lokalno stanovništvo.

Danas je iz općine Žepče upućen zahtjev prema Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, za angažovanjem Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, helikopterske jedinice u gašenju ovog požara s obzirom da je njegovo gašenje otežano, a vremenske prilike i vjetar pogoduju njegovom širenju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo zeleno svjetlo, a državni ministar odbrane Zukan Helez je potpisao naređenje te bi helikopter Oružanih snaga uskoro trebao stići u Željezno Polje kod Žepča kako bi pomogao ugasiti požar.