Nelogičnost odluke CIK-a
45

Poznata imena delegata iz HNK za Dom naroda FBiH, tri Hrvata i samo jedan Bošnjak

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sutrašnje vanredno zasjedanje Skupštine HNK trebalo bi donijeti odluku o šest delegata iz ovog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Imena su već poznata, a sutra se očekuje samo potvrđivanje.

Po spornoj odluci Centralne izborne jedinice iz Hercegovačko-neretvanskog kantona bira se šest delegata i to: tri Hrvata, dva Srbina i jednog Bošnjaka.

Klub Hrvata je već donio odluku da trojica iz reda ovog naroda budu Tomislav Martinović, Iva Raguž i Đuro Prkačin. Kako saznajemo Alisa Hajdarović iz SDA će popuniti mjesto jednog Bošnjaka, a Zora Dujmović iz HDZ BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a dva mjesta namjenjena Srbima.

Listu je podnio i Aner Žuljević koji je u ranijem sazivu Doma naroda ispred ovog kantona zastupao Ostale, iako po novoj odluci CIK-a Hercegovačko-neretvanski kanton nema predstavnika iz reda Ostalih u Domu naroda.

Ipak, Žuljević bi mogao biti izabran jer u Zeničko-dobojskom i Srednjebosanskom kantonu nema niti jedan izabrani zastupnik koji se izjašnjava kao Ostali te bi u drugom krugu odabira te dvije pozicije trebale biti popunjene iz HNK i BPK.

Sam izbor delegata za Dom naroda iz Hercegovačko-neretvanskog kantona logički dovodi u pitanje odluku CIK-a. Bošnjaci kojih u ovom kantonu ima 41,44 posto daju jednog delegata, a Hrvati kojih po popisu iz 2013. ima 53,28 posto delegiraju čak trojicu. Posebno je zanimljivo kako 2,89 posto Srba donose dva poslanička mjesta.