SDA, SBB i DF
450

Požurili da smijene Vladu KS, a još ne znaju ni koga će imenovati za nove ministre

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Uprkos tome što su još 13. decembra 2019. godine SDA, SBB i DF dogovorili rušenje i imenovanje novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, stranačke komisije se još uvijek nisu usaglasile o imenima novih ministara.
Sve do izbora novog saziva Vlade KS aktuelni ministri na čelu s premijerom Edinom Fortom ostat će na svojim pozicijama.

Politički amaterizam, nedosljednost i brzopletost riječi su kojim se može opisati djelovanje zastupnika SDA, SBB-a i DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo u proteklih mjesec dana. Tome najbolje svjedoče potezi koje je vladajuća koalicija povlačila s ciljem smjene Elmedina Konakovića iz Kolegija Skupštine KS i stavljanja na dnevni red tačke koja se odnosi na izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Kantonalni političari uspjeli su već na samom početku izigrati javna obećanja koja su dali šefovi njihovih stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB) o usvajanju budžeta.

"Dogovorili smo se da svi zajedno podržimo budžet i da poslije toga krenemo u reorganizaciju, odnosno u uspostavu nove Vlade KS. Neka prvo prođe budžet", kazao je Izetbegović 13. decembra 2019. godine nakon sastanka s liderima SBB-a i DF-a.

Ni nakon više od mjesec dana od postizanja ovog dogovora Kanton Sarajevo nije dobio budžet za 2020. godinu. Šta više, zastupnici u Skupštini KS ove sedmice usvojili su odluku o privremenom finansiranju i to nakon što su krajem decembra SDA, SBB i DF oborili dnevni red sjednice na kojoj je trebao biti razmatran budžet.

Podsjećanja radi, dnevni red je oboren, jer nova većina nije uspjela na toj sjednici "progurati" raspravu o smjeni Vlade KS. S ove vremenske distance postavlja se pitanje koliko je uopće ovaj potez bio politički pametan, jer su SDA, SBB i DF na kraju pristali da o smjeni Vlade KS raspravljaju na sjednici zakazanoj za 29. januar 2020. godine i da igraju po pravilima skupštinske opozicije.

O tome koliko su neozbiljno pristupili formiranju vlasti u Kantonu Sarajevu dovoljno govori podatak da stranački funkcioneri, a ni zastupnici u Skupštini KS, još uvijek nemaju nikakvu predstavu ko bi uopće mogao zasjesti u ministarske fotelje. Na dnevnom redu sjednice na kojoj će biti izglasano nepovjerenje Vladi KS neće biti imenovan novi saziv Vlade KS, već će trenutni ministri nastavljati obnašati funkcije sve dok se kadrovske komisije SDA, SBB-a i DF-a ne usaglase o novim imenima.

Nakon žestokih negodovanja zastupnika SDA, SBB-a i DF-a o pečatu Skupštine KS u rukama Danijele Kristić nova vladajuća većina ipak je pristala da sjednice Skupštine KS saziva Kristić pa tako i onu sjednicu na kojoj će biti govora o smjeni Fortine vlade.

O imenovanju novih ministara razgovarali smo sa zastupnikom SBB-a u Skupštini KS Zvonkom Marićem koji nam je rekao kako će Vlada KS na čelu s Edinom Fortom ostati u tehničkom mandatu sve dok se ne imenuje novi saziv Vlade KS.

"Bit ću iskren, ja nisam član stranačkih organa. Kod nas postoji Kadrovska komisija i Predsjedništvo stranke koji će raspravljati, pretpostavljam, o imenima. Iskreno, ja ne znam imena osim onih o kojima su pisali mediji. Dakle, da će kandidat za ministra unutrašnjih poslova KS biti Ismir Jusko, a eventualno mandatar Mario Nenadić", kazao je Marić.

Apelirao je na sve zastupnike da nakon negativne energije, koja je loša poruka građanima jer sve se dešavalo u nedemokratskom ambijentu, da se vrate obavezama i rade svoj posao u interesu građana.

"Da nije bilo peripetija nova Vlada KS trebala je već biti imenovana. Nisam sretan da smo usvojili privremeno finansiranje. Nije mi jasno ni čiji je to cilj bio. Trebali smo usvojiti Prijedlog budžeta jer privremena mjera znači životarenje do 31. marta. Mi smo tu valjda da pravimo progres", rekao je Marić.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao nam je kako će vjerovatno, ukoliko dođe do smjene Vlade KS iduće sedmice, novi ministri biti imenovani u drugoj polovini februara 2020. godine.

"U ovom momentu teško je govoriti o imenima. Kadrovske komisije rade i nezahvalno je govoriti o tome. Poznato je da bi novi mandatar trebao biti Mario Nenadić", rekao je Dević.

Zaključio je riječima kako će trenutni ministri u skladu sa zakonom ostati na pozicijama u izvršnoj vlasti sve dok Skupština KS ne imenuje nove ministre.