Ko je dobio povjerenje
19

Pratite uživo: Prvi preliminarni rezultati Općih izbora

Klix.ba
Nakon pet sati brojanja glasova širom Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH javnost će obavijestiti o prvim preliminarnim rezultatima Općih izbora.

Tokom večeri, nakon zatvaranja biračkih mjesta, iz svih izbornih štabova mogle su se čuti euforične i pobjedničke poruke. Ipak, kako se povećavao broj prebrojanih glasova tako se i sužavao broj kandidata koji su najizgledniji da odnesu izbornu pobjedu.

Pobjedu za članove Predsjedništva BiH već su proglasili Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Građani BiH su tokom cijelog dana glasali na više od 6.000 biračkih mjesta širom zemlje, a od ukupno 3.352.933 birača koji su imali pravo glasa do 19 sati izašlo je 53,26 posto.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić saopćio je večeras da je na izbore, prema nepotpunim podacima, izašlo 1.733.000 birača, što će biti jedan ili dva posto više nego na prošlim općim izborima.

Na konferenciji za medije u 21 sat iz Centralne izborne komisije je rečeno da je najveća izlaznost na današnjim izborima zabilježena u manjim sredinama, a u pojedinim mjestima izlaznost je bila blizu 60 posto.

Registrovani birači na izborima su glasali za tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Federalnog parlamenta te Narodnu skupštinu RS-a, zatim za predsjednika i dva potpredsjednika RS te zastupnike u 10 kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.