Nesporazum oko termina
16

Pred sarajevskom Zetrom i dalje velike gužve, građani čekaju na red za vakcinaciju

A. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo je jutros nastavljena vakcinacija građana u Olimpijskoj dvorani Zetra, međutim, došlo je do nesporazuma u terminima što je izazvalo velike gužve koje nisu prestale ni u predvečernjim satima.
Prema fotografijama s terena vidljivo je kako i dalje veliki broj građana, među kojima je najviše starijih osoba, čekaju na svoj red za vakcinaciju.

Shodno tome, formiran je dugi red, građani s maskama na licu naoružani strpljenjem nadaju se da će večeras ipak stići primiti svoju dozu vakcine s obzirom na to da se vakcinacija završava u 20:00 sati.

Veliki broj automobila ispred Zetre je također napravio pravi kolaps.

Vjeruje se da je za ovakvu situaciju kriv jutrošnji nesporazum s obzirom na to da su se građani žalili da su na današnju vakcinaciju u Zetri pozvani u 8:00 iako je jučer dogovoreno da će ona početi u 11:00 sati.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su danas za Klix.ba kazali da su jučer svim građanima iznad 70 godina putem Vibera dostavili termine za današnji dan te da su svi na vrijeme obaviješteni.

"Kako smo brzo uvidjeli da je određeni broj građana pozvan na vakcinaciju u jutarnjim satima (od 8 do 11), a kako je za danas vakcinacija ipak zakazana od 11 sati, svim tim sugrađanima smo dostavili dodatne tri poruke s novim terminima vakcinacije u toku današnjeg dana. Navedenim smo uspješno pomjerili termine jutarnje vakcinacije određenog dijela građana za popodnevne sate, a sve kako bi se održao red i planirani ritam vakcinacije", istakli su iz Zavoda dodajući da su se jutros pred Zetrom pojavili ljudi koji nisu ni bili pozvani na vakcinaciju.

S druge strane, tvrde iz Vlade KS, jutrošnje gužve u dvorani Zetra posljedica su neprovođenja jučerašnjeg dogovora Tima za vakcinaciju KS, tačnije pogrešnog termina početka vakcinacije koji je ZZO KS uputio u svom pozivu građanima.

Shodno navedenom, današnja vakcinacija je počela u 11:00 i trajat će do 20:00 sati. Na raspolaganju je 6.750 vakcina kompanije Pfizer.