Grad Lukavac
65

Predizborna debata u Klix Studiju: Duel Fahrudina Skopljaka i Edina Delića

M. G.
U Klix Studiju je večeras bila treća predizborna debata, a ovaj put su u njoj učestvovali aktuelni gradonačelnik Lukavca Edin Delić, koji je ponovo kandidat Socijaldemokrata (SD) za gradonačelnika, i kandidat SDA Fahrudin Skopljak.

Delić je gradonačelnik je već dva mandata. Profesionalno je zaposlen na Univerzitetu u Tuzli kao redovni profesor na naučnoj oblasti Geookolinski inženjering.

Član je redakcijskog odbora žurnala u oblasti rudarstva Mining and Mineral Engineering i niza profesionalnih institucija. Posjeduje evropski certifikat za edukaciju u oblasti energetske efikasnosti, a na listi je međunarodnih eksperata za energetsku efikasnosti i investicije i u borbi protiv klimatskih promjena.

Fahrudin Skopljak je trenutno delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Završio je Ekonomski fakultet i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. U sklopu svog radnog iskustva bio je sekretar Medžlisa Islamske zajednice Puračić, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Delić je izjavio da nema dovoljno vremena da nabroji koliko projekata je provedeno tokom njegovog gradonačelničkog mandata. Kao jedan od pomaka je izdvojio to da je općinski budžet porastao sa 12 na 24 miliona KM.

Govoreći o jednom o problemu, a to je neadekvatno vodosnabdijevanje, tvrdi da četiri godine nisu dovoljne da se riješi ovaj problem, a SDA je optužio što je uopće došlo do tog problema. Također uvjerava da Lukavac već ima sve dozvole za izgradnju fabrike pitke vode i da su osigurana finansijska sredstva za prvu fazu ovog projekta.

Konstatirao je da su osjetno poboljšani ekološki uslovi u Lukavcu, kao i da su poboljšani uslovi u gradskom Domu zdravlja, optuživši SDA da je tokom njihove vladavine u ovom gradu ova zdravstvena ustanova nije imala ni sanitetsko vozilo.

Također tvrdi da su vladajući u Tuzlanskom kantonu, predvođeni SDA, željeli graditi spalionice u Lukavcu, čime bi se dodatno pogoršao kvalitet zraka.

Pozvao je Skopljaka da prošeta Domom zdravlja i da se sam uvjeri kako izgleda Dom zdravlja. Ocijenio je da je kulturni život u Lukavcu jako bogat, istakavši neke od projekata u ovom segmentu.

Skopljak je ocijenio da u proteklih osam godina Delićevog mandata postoji politička tenzija koja nije primjerena Lukavcu te da je SDA ponekad donosila odluke koje su bile u prilog Deliću. Ne misli da je rast budžeta samo karakterističan za Lukavac, već za skoro sve ostale lokalne zajednice usljed rasta inflacije.

Mišljenja je da je osam godina Delićevog mandata bilo sasvim dovoljno da se napravi glavni projekat za napajanje pitkom vodom. Nije saglasan s Delićevom tvrdnjom da su ekološki uslovi, prije svega kvalitet zraka, bolji nego prije.

Poručio je protukandidatu da je u četiri godine "spalio", tj. smijenio četiri direktora Doma zdravlja Lukavac, što je za njega pokazatelj kakva je Delićeva kadrovska politika. Izjavio je da se u Lukavcu "priča" da je u ovom gradu najuspješnija politika "spajanje porodica", tj. da članovi porodica zapošljavaju jedni druge.

Obećao je da će riješiti problem vodosnabdijevanja u narednom mandatu ako bude izabran, a ako ne riješi taj problem u svom prvom mandatu, neće se ponovo kandidovati za gradonačelnika.

Kandidati za načelnika Lukavca, Delić i Skopljak, govorili su i o ekonomskom razvoju, razvoju sporta, saobraćaja i obrazovanja te funkcioniranju mjesnih zajednica.

Debatu u Klix Studiju moderira Emela Burdžović, a možete je pratiti na YouTube kanalu, Facebooku i portalu Klix.ba.