Od 20 sati
47

Predizborna debata u Klix Studiju za gradonačelnika Živinica: Duel Begana Muhića i Asima Aljića

M. G.
U Klix Studiju večeras se održala četvrta predizborna debata, a ovaj put u njoj su učestvovali aktuelni v. d. gradonačelnika Živinica Began Muhić, koji je aktuelni kandidat SDA za gradonačelnika, kao i kandidat Asim Aljić iz Naroda i pravde kojeg podržava i SDP.

Kandidati za gradonačelnika Živinica, aktuelni gradonačelnik Began Muhić (SDA) i njegov protivkandidat Asim Aljić, komentarisali su probleme, ali i uspjehe u ovom gradu, te predstavili svoju viziju za budućnost.

Govoreći o budžetu, Muhić se pohvalio trenutnim iznosom budžeta općine, dok je Aljić istakao da je budžet prenapuhan i da neće biti realizovan. Muhić je naveo kako je u 2024. godini planirano 17,5 miliona KM za investicioni dio budžeta, te da su započeti projekti izgradnje novog vodovodnog sistema i kanalizacione mreže s prečistačima. Aljić je, s druge strane, kazao da je obećao prvo izvršiti rekonstrukciju vodovodne mreže, te da do sada nije urađeno ništa po tom pitanju, optuživši Muhića da govori o sredstvima koja možda neće biti operativna.

Po pitanju putne infrastrukture, Aljić je istakao loše stanje puteva u Živinicama, stvaranje velikih saobraćajnih gužvi i potrebu za realizacijom projekta zaobilaznice, što je u nadležnosti federalne vlade. Također je obećao da će ulicu Alije Izetbegovića pretvoriti u jednosmjernu. Muhić je odgovorio da je grad uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, uključujući izradu potrebne dokumentacije i radove na lokalnim putevima. Dodao je da je donesena odluka o asfaltiranju sokaka sa tri kuće, što je ranije bilo predviđeno za sokake sa pet kuća. Najveći problem vidi u magistralnoj cesti koja je u nadležnosti Federacije BiH.

Govoreći o privrednom razvoju, Aljić je kazao da su Živinice doživjele ekspanziju privatnog kapitala, ali ne zahvaljujući Muhiću, već privrednim subjektima. Optužio je Muhića da je samo prodavao zemljište te istakao da privrednici trebaju samo podršku i neometano poslovanje. Muhić je odgovorio da je Aljićev stav netačan, te ga pozvao da konkretno kaže kojem privredniku je prodano zemljište. Istakao je da su Živinice u njegovom mandatu doživjele najveći privredni napredak, nastavljajući rad svog prethodnika, te da su organizirani brojni privredni susreti. Posebno je pohvalio doprinos građana i privrednika.

U oblasti kulture i sporta, Aljić je kritikovao trenutnu situaciju, navodeći da je Bosanski kulturni centar postao market te spomenuo incident s glumcem Tarikom Filipovićem, obećavši da će se Filipoviću izvinuti kada bude izabran. Muhić je, s druge strane, istakao da se u Živinicama organizuju brojni festivali, koncerti, teatra i filharmonijski nastupi, uz podršku udruženjima građana, ali da je potrebno dodatno ulaganje kako bi se nivo kulture podigao na viši stepen. Zaključio je da će Živinice postati grad u punom smislu te riječi.

Began Muhić rođen je 1970. godine u Živinicama. Nakon završene osnovne i srednje škole, studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 1996. godine na odsjeku za stočarstvo. Postdiplomski studij je završio 2008. godine, stekavši zvanje magistra ekonomike poljoprivrede.

Obnašao je funkciju vijećnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Živinice, a od 2002. do 2006. godine bio je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, gdje je predsjedavao Komisijom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Od 1996. do 1999. godine bio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH. Radio je kao profesor u srednjoj školi, a od 2015. do 2018. godine bio je generalni konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Također je obavljao funkciju generalnog konzula u Stuttgart. Bio je član Patriotske lige i demobilisani oficir Armije RBiH.

Asim Aljić rođen je 21. decembra 1965. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Oženjen je i otac dvoje djece. Osnovnu školu završio je u Đurđeviku, srednju u Živinicama, a Pravni fakultet u Sarajevu.

Tokom ratnog i poratnog perioda bio je pripadnik Patriotske lige BiH i Armije BiH. U svojoj karijeri obnašao je niz važnih funkcija, uključujući poziciju ministra za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, izvršnog direktora Željeznica FBiH, načelnika Opštine Živinice i direktora Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

Također je bio vijećnik u Općinskom vijeću Živinice, šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove Opštine Živinice, te član nadzornih odbora RMU "Đurđevik" i PIO/MIO.