Neobična inicijativa
75

Predsjedništvo BiH nije razmatralo odluku da Bećirović od Italije traži usvajanje rezolucije o nezavisnosti

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je predložio predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
O ovoj inicijativi se nije razgovaralo unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo niti razmatralo ikakvu odluku po kojoj bi se od Parlamenta Republike Italije zatražilo usvajanje rezolucije o podršci nezavisnosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine", rečeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za Klix.ba.

Mnoge je ova inicijativa zbunila kada je poznato da je Italija je bila među prvim državama koje su 1992. godine priznale nezavisnu Bosnu i Hercegovine. To se dogodilo 9. aprila 1992. godine, a 1. februara 1993. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi ove dvije prijateljske države.

Poznato je i kako Italija i BiH decenijama gaje prijateljske odnose što osjete i obični građani koji posjećuju italijanske i bh. gradove, studenti na razmjeni ili poslovni ljudi.

Italija nikada nije dovodila u pitanje nezavisnost, suverenitet ili teritorijalni integritet BiH već je bila snažan partner i zagovornik jačanja institucija BiH i provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.