Brojni problemi
98

Predstavnici udruženja oboljelih od karcinoma: "Ne ubija nas bolest, nas ubija sistem"

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Pet udruženja pacijenata današnjom konferencijom za javnost ozvaničilo je početak aktivnosti projekta "Glasaj za život". Projekat za unapređenje zdravstvenog sistema u FBiH pokrenut je s fokusom na četiri goruća problema u ovoj oblasti.

"Kobne liste čekanja, nepregledne i nehumane, moraju biti postepeno smanjivane do konačnog ukidanja. Zdravstvo mora dobiti održiv model finansiranja, a usluge kvalitetnije, to se prvenstveno odnosi na redovne revizije listi lijekova, inovativne lijekove i terapije, ali i razvijene programe prevencije i skrininga. Sramota je da je zdravstvo tek na 8. mjestu prioriteta za finansiranje u FBiH ili da je prosječno vrijeme čekanja na dostupnost inovativne terapije u BiH više od 900 dana. I u konačnici - pacijenti i njegovatelji trebaju postati partneri vlasti u procesu oblikovanja zdravstvenih politika jer se ne može odlučivati o nama bez nas", istakao je voditelj projekta "Glasaj za život" Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH.

Kako je objasnila projektna menadžerica Adisa Velić, iako je ovo nepolitički projekat, njegovo pokretanje se nije slučajno desilo u toku predizborne kampanje.

"'Glasaj za život' u zemlji u kojoj se svake dvije godine naslušamo raznih i praznih obećanja, simbolizuje našu odlučnost da postanemo glas pacijenata. Ovo može biti važan trenutak za pokretanje pitanja kakvo mjesto zdravstvo ima u političkim agendama. Također, znamo da sve kreće s lokalnog nivoa i želimo da se svako od nas upita jesmo li zadovoljni zdravstvom i uslugama upravo na lokalnom nivou. Pozivamo političke kandidate da se obavežu na konkretne reforme u oblasti zdravstva jer se ta tema tiče i njih samih i svih njihovih birača. Isto tako, građane pozivamo da prate ko u svojoj agendi ima zdravstvo, na koji način i da prate provedbu tih planova i obećanja", naglasila je Velić.

Predsjednica udruženja "Mijelom u BiH" Amira Mrđanović poručila je kako se nada da će pacijenti u naredne tri i po godine saradnjom uspjeti popraviti kvalitet života pacijenata i osvijestiti odgovorne da osiguraju potrebne lijekove i tretmane prije nego bude kasno.

"Kroz djelovanje našeg udruženja shvatili smo da se svi mi suočavamo sa istim problemima - pacijenti nemaju lijekove i kvalitet života kompletnih porodica je ugrožen. U našem slučaju je napravljen prividni uspjeh jer je jedan lijek uvršten na listu, ali listu Fonda solidarnosti, koji nema dovoljno novca, tako da je krajnji ishod za pacijenta isti - poguban", izjavila je Mrđanović, dodavši da bi država puno više uštedjela kada bi iskoristila sredstva koja pacijenti ulažu i troše u drugim zemljama gdje su prisiljeni tražiti spas.

Hasmir Delić iz Udruženja distrofičara Cazin i Saveza za rijetke bolesti FBiH rekao je da u projekat ulaze s optimizmom i željom da mijenjaju stanje ali i odnos društva spram oboljelih od rijetkih bolesti, posebno jer nisu sistemski priznati i suočavaju se sa dugogodišnjom nebrigom i nagomilanim problemima.

"Glasati za zdravlje znači glasati za život i zato pozivam donosioce odluka da podrže ovaj projekat jer spasiti jedan život vrijedi koliko i spasiti cijelo čovječanstvo! Želim da konačno stanemo ukraj stanju u kojem nas ne ubija bolest, jer za nju postoji lijek, već nas ubija neuređen sistem", kazao je Delić.

Pacijenti su poručili da im je dosta liječenja SMS porukama, humanitarnim pozivima i akcijama.

Enida Glušac iz Udruženja "Renesansa" istakla je da je stanje alarmantno, da ljudi umiru i da pacijenti više nemaju strpljenja ni vremena da čekaju da se nešto promijeni.

"Želimo da se u što kraćem roku primijene rješenja koja smo mi i nudili. Želimo da konačno vidimo dobru volju izvršne i zakonodavne vlasti i da shvate da pacijenti nisu građani drugog reda već da zaslužuju da dobiju ono što im pripada - a to je pravo na dostojanstven život i liječenje", poručila je Glušac.

Rekla je da kao predsjednica udruženja sa najvećim brojem članova i sa skupinom pacijenata koji su najviše pogođeni više nemam snage da ih sahranjuje.

"Poručujem svim vladujućim strukturama - ne možete odlučivati o našem zdravlju bez našeg učešća. Zapamtite - zajedno smo jači",, istakla je Alma Stefanišin, predsjednica Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga BiH.

Sva zainteresovana udruženja pacijenata, ljekara, građana, nevladine organizacije i pojedinci, resorna ministarstva, stručnjaci i društveno odgovorne kompanije pozvane su da se daju svoj doprinos ovoj borbi. Na web stranici www.glasajzazivot.ba postavljen je i upitnik o zadovoljstvu pacijenata zdravstvenim uslugama i svi su pozvani da daju svoj glas.