Neizvjesnost izostala
22

Preliminarni rezultati u četiri općine daju jasnu sliku: Bez promjene na vladajućim pozicijama

N. Ž.
Lokalni izbori u poplavama pogođenim općinama bez neizvjesnosti (Foto: E. M./Klix.ba)
Lokalni izbori u poplavama pogođenim općinama bez neizvjesnosti (Foto: E. M./Klix.ba)
Održani su lokalni izbori u četiri od pet općina najviše pogođenih katastrofalnim poplavama, a preliminarni i neslužbeni rezultati kažu da ni u jednoj od njih nije došlo do promjene.
Sve četiri općine će nakon objave zvaničnih rezultata imati iste načelnike/gradonačelnike, ili načelnike/gradonačelnike koji dolaze iz identičnih stranaka kao i prije četiri godine.

Ovakav rezultat bio je jasan u Općini Kreševo, gdje stranke opozicije nisu imale ni protukandidata. Tako će ovu lokalnu zajednicu od ove godine voditi Boris Marić iz HDZ-a, koji je na poziciji zamijenio svog stranačkog kolegu Renata Pejaka.

Istini za volju, Pejak je prije četiri godine imao tri protukandidata, ali je osvojio čak 78,95 posto glasova, te je bilo za očekivati da će HDZ zadržati ovo mjesto. Ipak, njihovo slavlje je moglo početi kada su objavljene kandidatske liste.

HDZ je zadržao mjesto i u Općini Kiseljak. Mladen Mišurić Ramljak će, prema dosadašnjim neslužbenim rezultatima, osvojiti i peti uzastopni mandat na mjestu načelnika.

Ovaj put je imao konkurenciju u kandidatima Trojke (Anel Topalović) i SDA (Armin Halilović), ali ih je obojicu porazio i to ubjedljivo. Zasad ima više od 4.900 od ukupno dostupnih 8.073 glasa, a prije četiri godine je osvojio 5.341 od 8.896 glasova, što sugeriše čak i ubjedljiviju pobjedu ove godine.

U Općini Konjic na mjestu načelnika je ostao Osman Ćatić iz SDA, koji je također obnovio svoj mandat. Ovaj put je imao dva protukandidata, ali je od 11.908 zasad osvojio 6.905 glasova.

Poređenja radi, prije četiri godine je od dostupnih 11.449 osvojio 8.307 glasova, s tim da je imao jednu protukandidatkinju, Vesnu Saradžić iz SDP-a. Sada se borio protiv Emira Đulića iz SDP-a te nezavisnog kandidata Adnana Faladžića, koji nemaju šansu za pobjedu.

Na kraju je ostala Općina Fojnica, gdje je također načelnik ostao isti. Od 2015. godine je na rukovodećoj poziciji Sabahudin Klisura iz SDA, a tu će i ostati. On je zasad na 2.387 od dostupnih 5.337 glasova, što mu osigurava ubjedljivu pobjedu nad protukandidatima Ramizom Mešom (Stranka za BiH) i Mirjanom Golub (HDZ).

Prije četiri godine, Klisura je pobijedio Dalibora Matića iz HDZ-a i Đenana Hodžića iz SBB-a, uz osvojenih 2.808 glasova.

Dok se čeka održavanje izbora u Jablanici, koja je posljednja od ovih općina pogođenih poplavama gdje još nisu održani, samo se može reći da su građani u ovim lokalnim zajednicama svojim vlastima zadovoljni.