Sjećanje
65

Preminuo tužitelj koji je napisao prve optužnice za genocid, majke Srebrenice se oprostile od njega

S. Š.
Mark Harmon (Foto: Flickr)
Mark Harmon (Foto: Flickr)
Nakon duge i teške borbe sa opakom bolešću u Connecticutu je preminuo Mark Harmon, tužitelj koji je 17 godina svog života posvetio istragama i suđenjima pred Haškim tribunalom i koji je napisao prve optužnice protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Bio je tužilac koji je prvi dokazao genocid u Srebrenici i time postavio temelje za druge procese protiv odgovornih za Srebrenicu. Kao tužilac, prvi je dokazao međunarodni konflikt - agresiju Republike Hrvatske, u procesu protiv jednog zapovjednika HVO-a, i postavio temelj za dokazivanje UZP-a u BiH u presudi protiv Krajišnika, riječi su kojima su se u svom pismu oprostile od Harmona majke Srebrenice.

Poslao je Momčila Perišića na 27 godina zatvora, nakon čega ga je UN birokratija nemilosrdno poslala u penziju.

"Harmon je iznudio mnoga priznanja krivice, bez kojih istina ne bi bila potpuna. Bio je naš prijatelj i tužitelj sa dušom i velikim poštovanjem prema žrtvama. Nikada nije odustajao i svoj posao je obavljao smireno i profesionalno. Vjerovali smo mu, a što je najvažnije, on je vjerovao ne samo u nas, nego i u pravdu, i vjerovao je da ćemo je ostvariti", navode majke.

Sjećaju ga se, kako kažu, po prirodi tihog, skrommnog i nenametljivog čovjeka. Kažu da je, kao i većina tužitelja i pripadnika tužilaštva iz Haaga, uvijek nalazio vrijeme za njih, čak i nakon penzionisanja.

"Zato ćemo Harmona, kao i ogromnu plejadu čestitih i sposobnih tužilaca, sudija i istražitelja suda iz Haaga, uvijek afirmisati i njegovati sjećanje na njih. To ćemo ostaviti u amanet našoj djeci i budućim generacijama", ističu majke i svjedoci genocida.

Uputili su saučešće porodici Harmon i predstavnicima Rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Mark Harmon je ostavio neizbrisiv trag u dokazivanju počinjenog genocida i drugih zločina u BiH, a vodio je devet predmeta koji su rezultirali osuđujućim presudama ili priznanjem krivice.

"Ovakve osobe poput Marka Harmona, koje su pisale historiju, ali i budućnost BiH, zaslužuju poštovanje i najviša priznanja. Nadamo se da će se i BiH sjetiti naših heroja Tribunala iz Haga, uvrstiti njihov rad u društveni život BiH, i priznati heroje koji su Karadžića, Mladića i druge poslali na doživotne robije i višegodišnje kazne", zaključeno je u njihovom pismu.