Jedna od najboljih škola
296

Prestižni koledž iz Mostara školovao djecu brojnih svjetskih lidera

G. Š.
Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar), koji je osnovan 2006. s ciljem da podrži mirovni proces u Bosni i Hercegovini i regiji, kao jedinstveni projekt na Balkanu kroz 15 godina je ujedinio djecu svijeta i Mostar učinio centrom najboljeg obrazovanja.

Ovaj jedinstveni projekt oslanja se na više od 50 godina iskustva UWC i IBO u međunarodnom obrazovanju kroz Program međunarodne mature i namijenjen je učenicima završnih godina srednjih škola iz cijelog svijeta.

Trenutno postoji 18 UWC škola s jedinstvenom misijom da od obrazovanja naprave snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti, a Koledž u Mostaru je jedini na području Balkana i ima jedinstvenu misiju, doprinijeti razvoju postkonfliktnog društva.

Adla Velagić
Adla Velagić

Koordinatorica za odnose s javnošću Adla Velagić ističe da Koledž svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje.

"Učenici dolaze iz cijelog svijeta, kao i iz svih dijelova i nacionalnosti iz BiH i regije. Svi učenici zajedno žive, pohađaju nastavu i volontiraju u zajednici, dajući jedinstven primjer integriranog obrazovanja u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini", ističe Velagić za Klix.ba.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, kako naglašava, nudi praktičan primjer obrazovanja koje spaja, nadahnjuje i potiče učenike i širu zajednicu da se kroz aktivnu saradnju zalažu za mirnu i održivu budućnost te razvija obrazovnu praksu od značaja za poslijeratna i društva u tranziciji.

"U petnaest godina rada u BiH, sa učenicima iz više od 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire. Učenici svojim aktivizmom i djelovanjem u društvenim zbivanjima pokazuju sposobnost i vještine za pozitivne društvene promjene i doprinos misiji UWC-a", naglasila je Velagić.

Znanja i vještine u Mostar su dolazili stjecati Kim Han-sol, unuk sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, ali i djeca bivšeg norveškog ambasadora u BiH Jana Braathua, kćerka direktorice Švedske agencije za međunarodnu saradnju u BiH Marie Bergstrom, kao i djeca mnogih drugih uvaženih ličnosti.

Ali s Koledža ističu kako su otvoreni za sve učenike željne znanja, bez obzira na to čiji su i kakav im je background, jer su tu svi učenici jednaki te naglašavaju da je 90 posto njih na stipendijama.

Po završetku obrazovanja na Koledžu, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na univerzitetima širom svijeta.

Koledž također služi kao Centar za profesionalni razvoj profesora u Bosni i Hercegovini, u kojem im se nudi stručno usavršavanje u skladu s međunarodnim obrazovnim standardima.

UWC Mostar je inicijator i organizator brojnih humanitarnih i kulturnih događanja u Gradu Mostaru i šire, promoviše mir, obrazovanje i toleranciju. Većina navedenih događaja postaju tradicionalni i organizuju se na godišnjem nivou te su prepoznati u lokalnoj i međunarodnoj zajednici, sa ciljem doprinosa razvoju postkonfliktnog društva, ravnopravnosti i mira u zajednici.

U sklopu svog programa Koledž je u proteklih 15 godina ostvario uspješne saradnje s brojnim organizacijama i institucijama kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti, u cilju doprinosa razvoju naše zajednice i društva.

Posebnost UWC-ovih škola su vannastavne aktivnosti, a povezivanje teorijske nastave s konkretnim djelovanjem u društvu temeljno je načelo rada škola UWC-ovog pokreta.

UWC Mostar je od samog početka ulagao u pozitivnu obnovu Mostara, kako u infrastrukturnom tako i u obrazovnom smislu. Dva uništena objekta su rekonstruisali u studentske domove od kojih je jedan prva eko zgrada u Mostaru.

Do sada je koledž u Mostaru završilo više od hiljadu učenika iz više od 100 zemalja svijeta, a u 2021/2022. godini UWC Mostar pohađaju 204 učenika iz 58 zemalja svijeta.

Svi su oni svojevrsni ambasadori naše zemlje, jer postaju dio života i kada steknu diplomu odlaze u svijet i predstavljaju svoje obrazovno i životno iskustvo iz Mostara i BiH u najboljem svjetlu.

UWC Mostar je 2007. godine svečano otvorila kraljica Nur od Jordana, a svoju podršku radu i aktivnostima UWC Mostar između ostalih izrazili su i bivši visoki predstavnici za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko i Wolfgang Petritsch, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Adama Dieng te glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.