Sa psom
52

Pripadnik FUP-a kao jedini s Balkana učestvovao na “Action Day” na granici Slovačka-Ukrajina

D. Be.
Tokom petodnevne pripreme koja se održala od 14. do 18. oktobra u gradu Michalovce, u Slovačkoj, predstavnik Federalne uprave policije učestvovao je kao jedini predstavnik, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i sa cijelog Balkana.

Njegovo učešće bilo je posebno značajno jer je, uz upotrebu službenog psa, učestvovao na “Action Day” (Operativnom andažovanju) koje se održalo u blizini granice između Slovačke i Ukrajine, a koje je imalo za cilj pronalazak nelegalnog oružja i eksplozivnih materija.

Organizator u okviru EMPACT-a uz podršku Sekretarijata OSCE-a, imao je za cilj pronalazak nelegalnih materija u vozilima u realnim uslovima, koristeći službene pse.

Akcija je omogućila razmjenu iskustava i tehnika između učesnika iz zemalja EU sa posebnim fokusom na upotrebu službenih pasa u otkrivanju krijumčarenih materijala i poboljšanje prekogranične saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Prisustvo predstavnika iz BiH, potvrđuje važnost regionalne saradnje i uloge Bosne i Hercegovine u međunarodnim sigurnosnim aktivnostima.