Općina Centar
37

Privode se kraju radovi na Trgu Karla Paržika u Sarajevu, postavlja se kocka i nove betonske ploče

V. K.
Sarajevska Općina Centar saopćila je nove informacije o radovima koji se izvode na rekonstrukciji Trga Karla Paržika u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, do sada je izvršeno skidanje postojećeg sloja asfalta, te nasipanje tamponske podloge na dijelu pješačkog platoa za ugradnju novih betonskih ploča i kocke.

U toku je postavljanje kocke i betonskih ploča. Izvršena je ugradnja novih ivičnjaka kao i saobraćajnih stubića, odnosno fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila.

Postavljen je urbani mobilijar i prateća oprema, a prostor je obogaćen i hortikulturnim elementima.

"Namjera Općine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine, a za realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 527.145 KM", navedeno je.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.