Sjednica Parlamenta
78

Pročitajte koje su odluke donesene na Domu naroda FBiH, odobreno i imenovanje Jelke Milićević

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao Tomislav Martinović, potvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali donesene su i neke odluke.
Suština usvojenih izmjena i dopuna je da penzionerima koji se odluče na povremene poslove radi ostvarivanja dodatnih prihoda, neće biti obustavljena isplata mirovina.

Potvrdom u Domu naroda, omogućeno je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju stupi na snagu, a na taj način provode se i presude Ustavnog suda Federacije BiH.

Izmjena naziva mjesta Drapnići

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

Usvojeni zakon donosi dvije izmjene, prva se odnosi na povećanje naknade sa 0,01 na 0,012 KM /kWh proizvedene električne energije koju će elektroprivrede plaćati općinama dok druga definira raspodjelu novčanih sredstava po općinama, ukoliko je hidroakumulacija izgrađena na području više općina.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta u određenim općinama, kojim se utvrđuje novi naziv mjesta Drapnići, koje se izdvaja iz naseljenog mjesta Podorašje.

Stanovnicima iz mjesta Drapnići ova zakonska dopuna je važna kako bi što prije mogli aplicirati na pozive financiranja projekata iz domena poljoprivrede i stočarstva.

U formi Nacrta delegati su usvojili i Zakon o likvidacijskom postupku koji u zakonodavstvo uvodi institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, kojim se značajno skraćuje i pojednostavljuje likvidacijski postupak.

Delegati su usvojili i Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za razdoblje 2024.-2027. godina.

Podršku su dobili i Prijedlozi odluka o izradi Regulacijskog plana Štrbački buk za razdoblje od deset godina, kao i o pristupanju izradi Regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Jajca, također za desetogodišnji period.

Fotonaponske elektrane

Prihvaćen je i Prijednog odluke o odobravanju nabavke prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Dom naroda odobrio je i odluku o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor VC dionice Nemila-Donja Gračanica te poddionice Vranduk-Ponirak.

Odobrene su i Odluke o prihvaćanju zaduženja za projekte podrške zapošljavanju kao i financiranju projekta gradskog prijevoza u Sarajevu. Prihvaćene su i Informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelekrane "Škadinovac" teenergetske dozvole za izgradnju fotonaponskih elektrana "Lena 1" i "Lena 2" kao i Odluka o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje za gradnju fotonaponskih elektrana "Gračanica 1" i "Gračanica 2".

Usvojena je i Rezolucija o zaštiti i unaprijeđenju kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Prihvaćeni su i Zaključci s tematske sjednice o institucionalnom odgovoru na nasilje u porodici i nad ženama. Prilikom rasprave o ovoj temi kao i Strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u proodici ukazano je na izostanak reakcija i selektivni pristup slučajevima vrijeđanja žena čak i u Parlamentu Federacije BiH.

Nova imenovanja

Sjednica je okončana donošenjem nekoliko Odluka o imenovanjima.

Među ostalim, za članove Regulatorne komisije za energiju FERK , imenovani su Samir Hadžihuseinović iz reda bošnjačkog, Sanela Pokrajčić iz reda hrvatskog i Vesna Marić iz reda srpskog naroda.

Za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH imenovana je Jelka Milićević, a imenovani su i članovi Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH.