Loša prognoza
98

Prođe juni, Murphy ostade: Dodikova "saznanja" iz Amerike bila su pogrešna

D. Be.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, u aprilu ove godine je iznio tvrdnju da američki ambasador Michael Murphy odlazi iz BiH u junu ove godine.

"Napravio je opšti nered u BiH, zato što je upropastio odnose na ovoj teritoriji. Marfijeva politika je prouzrokovala probleme, ali to je termin koji je vezan za njega. Već je donesena odluka da u šestom mjesecu on odlazi iz BiH", rekao je predsjednik RS-a.

Dodik je tada izjavio da je odluka donesena u Washingtonu i kako je "u diplomatiji strašno kada nekog prije vremena povlačite sa dužnosti."

No, do kraja juna su ostala svega tri dana i Michael Murphy definitivno neće otići sa ambasadorske funkcije u BiH ovog mjeseca. Kako nezvanično saznajemo Murphy bi trebao ostati u istoj misiji do kraja svog mandata.

Murphy je akreditivna pisma u Predsjedništvu BiH predao 23. februara 2022. godine, a kako se i očekivalo zauzeo je snažniji angažman protiv opasne politike koju provodi vlast u RS-u predvođena liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

On je nakon imenovanja u Washingtonu obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje "5+2" za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Dodikovi obračuni s američkim ambasadorima u BiH postali su svojevrsna tradicija. Tako je ranije ulazio u okršaje sa Maureen Cormack, Ericom Larsonom i drugim američkim diplomatama i funkcionerima.

Iako je tvrdio da oni zloupotrebljavaju svoj položaj, činjenica je da su Milorad Dodik, članovi porodice i najbliži saradnici i poslovni partneri završili na američkoj listi sankcija koju kreira Washington.