Izazovi pred UNSA
39

Profesorica Enita Nakaš napušta Univerzitet u Sarajevu: Promjena rektora je utjecala na moju odluku

I. Sa.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i profesorica na Stomatološkom fakultetu, napušta ovu instituciju.

Ovu informaciju je potvrdila za Klix.ba, a kako objašnjava, sama promjena rektora je utjecala na njenu odluku. Pojasnila je i probleme UNSA - od nedostatka kadra do oduzimanja akademskih sloboda.

"Promjena kadra je ključna pokretačka snaga svakog sistema. Smatram da je ovo idealna prilika za moj lični razvoj, ali i prilika za UNSA da dovede nekoga novog, kreativnijeg i mlađeg, ko ima energiju da p(r)otrese i unaprijedi UNSA. Kada se osvrnem na protekle godine, mogu reći da su okolnosti za rad u visokom obrazovanju bile izuzetno otežavajuće. Česte, besmislene i najčešće nekvalitetne izmjene zakona o visokom obrazovanju otežavaju rad. Zakon ne prepoznaje specifične okolnosti i potrebe za fleksibilnim vremenskim okvirom u napredovanju u zvanju za medicinsku grupaciju (ali i za druge grupacije)", pojašnjava ona.

Kako dalje kaže, nadležni, tačnije skupština, vlada, ministarstva te inspekcije, zanemaruju i zloupotrebljavaju standarde i normative za visoko obrazovanje, tumačeći ih kao norme kvantiteta i modele za plaćanje, dok se zapravo radi o normama kvaliteta nastavnog procesa.

Tu je i oduzimanje akademskih sloboda, kako od strane vlasti, tako i od strane nekih iz akademske zajednice što predstavlja ozbiljan problem, dodaje.

"Za kvalitetan akademski kadar važno je znanje, odgovornost, ali i kreativnost te akademske slobode. Nažalost, sve ovo što se godinama dešava u visokom obrazovanju sada se prenosi na druge nivoe javnog obrazovanja (predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje), gdje već sada oskudijevamo sa kadrom. Pojedinci bez podrške svih drugih sudionika ne mogu sami stvoriti bolje društvo niti obrazovanje", napominje Nakaš.

Na naše pitanje da li je jedan od razloga ostavke i promjena rektora UNSA, odgovara:

"Pozicija prorektora i rektora je društveno i obrazovno najvažnija funkcija na univerzitetima. Često se dešava da ni sama akademska zajednica nije svjesna značaja ovih pozicija. Univerzitet u Sarajevu je respektabilna institucija koja svim zaposlenima pruža solidnu startnu poziciju, bilo da se radi o kongresima, konferencijama, prijavama za projekte i slično. U protekle četiri godine, Univerzitet u Sarajevu je postigao mnoge značajne uspjehe. Sa svoje pozicije mogu govoriti o međunarodnim uspjesima UNSA, kao što su ECHE – Erasmus povelja i EUPeace alijansa, te izmjene Etičkog kodeksa UNSA. Također, dobila sam brojne pozive za predavanja na temu uloge univerziteta i obrazovanja u promociji mira, ljudskih prava i sličnih tema.

Napominje da su u protekle četiri godine radili na promociji Univerziteta izvan BiH, došlo je i do značajnih poboljšanja unutar samog Univerziteta te da se UNSA istakao u pogledu društvene odgovornosti.

"Ipak, promjena rektora utjecala je na moju odluku jer ne mogu nastaviti procese koje sam započela (op.a. Tarik Zaimović je novi rektor i trebao bi ovu dužnost preuzeti u oktobru). Na Univerzitetu još uvijek ima mnogo posla, posebno kada je riječ o borbi za akademske slobode, poštivanje ljudskih prava, razvoju međunarodnih programa i slično", rekla je Nakaš.

Kaže da je teško govoriti o jednom ključnom razlogu za ovu odluku.

"Smatram da je važnije istaknuti značaj mogućnosti kadrovske mobilnosti unutar BiH. To je ključno za unapređenje obrazovanja i izgradnju boljeg društva, ne samo u BiH, već i šire. Nova iskustva nas čine drugačijima i boljima, a kadrovska cirkulacija je neophodna za izgradnju društva koje u potpunosti razumije potrebe svih svojih članova", navela je ona.

Smatra kako će najveći izazovi za UNSA u narednom periodu biti ugrožena akademska sloboda i ljudska prava na UNSA.

"Temeljne reforme koje zahtijevaju kvalitet, poštivanje ljudskih prava i očuvanje akademskih sloboda moraju biti osnov UNSA i svih koji ga vode. Trenutno je u proceduri usvajanje Poslovnika o radu Etičkog odbora UNSA što bi moglo ugroziti osnovno akademsko pravo na drugo i drugačije mišljenje", zaključila je Nakaš.