Možda već ove zime
24

Propala i druga usmena rasprava: Investitori sve bliže postavljanju četverosjeda na Vlašiću

E. M.
Detalj s današnje usmene rasprave (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s današnje usmene rasprave (Foto: E. M./Klix.ba)
U nadležnom ministarstvu Vlade SBK u Travniku danas je trebala biti održana druga po redu usmena rasprava u predmetu planiranog objekta izgradnje četverosjeda na Vlašiću, a na istoj se osim investitora iz firme Ozon d.d. nisu pojavili predstavnici porodice Teskeredžić i advokat Adil Lozo.

Infrastruktura vertikalnog transporta na Vlašiću već deset godina stoji netaknuta. Nakon što je sud donio odluku u korist investitora, pokrenut je i obnovljeni postupak za izdavanje okolišne dozvole investitoru. Nakon dva termina usmene javne rasprave gdje se nisu pojavili predstavnici druge strane, investitor iz Ozona d.d. Goran Šarić kao suvlasnik je kazao da je rasprava zaključena onako kako su se nadali.

"Okolišna dozvola će vjerovatno biti i potvrđena jer mi ništa ne zagađujemo, a druga stvar, ovo je bilo odugovlačenje od Teskeredžića i advokata Loze kada je u pitanju razvijanje skijališta i turizma na Vlašiću. Mi imamo dvije sjedešnice, jedna čeka deset godina na građevinsku, druga već treću godinu i taj razvoj turizma je bitan za grad i kanton", kazao je Šarić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da razvoj zimskog turizma veže više od 63 djelatnosti te da je suvišno pričati o svim benefitima koje bi općina i kanton ostvarili jer se radi o stotinama miliona KM.

"Mi smo predali za urbanističku i građevinsku. Ove godine očekujemo prvi četverosjed, a onda ide investicija za osvnježivanje, trosjed i novi kilometri staza. Trebamo sagovornike u općini i kantonu za ovaj razvoj Vlašića", pojasnio je Šarić.

Ističe da Vlašić ima zoning i master plan koji predviđa više od 90 kilometara staze što bi ga svrstalo među najveće skijalište na Balkanu te da su spremni ući u taj projekt koji bi veoma brzo postao realnost.

Na kraju je pojasnio da su svjesni situacije te da s tim u vezi su radili na razvoju ljetnog turizma koji je itekako razvijen na Vlašiću.

"Vlašić su prošlog ljeta posjetile 72 sportske ekipe, kolektivi, škole. Od te 72, mi smo mogli primiti 20-ak. Oko 50 ekipa je išlo u druge hotele i pansione. Javni interes postoji i ništa jače nije od njega. Prvo je on bitan", zaključio je Šarić.