Obnova puta nakon poplava
154

Prošli smo obnovljenom cestom kod Jablanice, uskoro ponovno spajanje Sarajeva i Mostara!

N. V.
Nadležni su obavijestili javnost da su danas završene aktivnosti na interventnoj sanaciji magistralne ceste M-17 i da je sada prohodna, međutim još nije puštena za putnički saobraćaj. Pustili su nas da se provozamo dionicom koja je bila najkritičnija.

Kada krenete iz Sarajeva za Mostar, policija će vas zaustaviti u Donjoj Jablanici i vratiti nazad. Cesta je na ovoj dionici raščišćena, ali razlog obustave saobraćanja je što na ovom lokalitetu spasilačke službe još uvijek traže nestale u katastrofalnim poplavama i odronima, koji su zadesili ovo mjesto.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

U prvim danima nakon prirodne nepogode, koja je uništila puteve, uspostavljena je putna komunikacija od Konjica do Jablanice, prvo za interventne službe, a zatim i za putnička i teretna vozila bez prikolica. Međutim, sanacija je kod Komadinovog Vrela potrajala nešto duže s obzirom na to da je u tom dijelu magistralnog puta cesta u potpunosti nestala.

Most, koji je bio nestao, sada je privremeno saniran kako bi hitne službe mogle proći ovom dionicom. Međutim, ostali će još neko vrijeme morati koristiti alternativne pravce iz Sarajeva do Mostara, koji vode preko srednje Bosne ili Tjentišta.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Očekuje se da bi put od Jablanice ka Mostaru trebao biti pušten uskoro, nakon što bude završena potraga za nestalima. No, ostaje upitno da li će odmah biti bezbjedna i za vozila s prikolicom, s obzirom na to da cesta nije u potpunosti završena, nego je samo napravljena prohodnom.

U blokadi je i željeznički saobraćaj zbog propadanja pruge, međutim za sanaciju i ponovnu uspostavu će biti potrebno nekoliko mjeseci. Procjena iz Željeznica FBiH je da će šteta zbog blokade željezničkog saobraćaja na ovoj dionici biti 280.000 KM na dnevnom nivou.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Jaka kiša je pogodila dijelove Bosne i Hercegovine u noći sa 3. na 4. oktobar, a ujutru su nas sve iznenadile razmjere poplava, klizišta i zemljotresa, koji su najviše pogodili Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnicu. Poginule su najmanje 22 osobe, a za još nekoliko se traga. Uništeno je nekoliko naselja, a stanovnici iz ugroženijih područja su evakuisani iz straha od novih klizišta.