Dan poslije
38

Pusta Srebrenica nakon 11. jula: Tišina, praznina i surova realnost

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Dan nakon dženaze i ukopa 30 žrtava genocida u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenica je ostala pusta. Samo dva dana ranije svjedočili smo punim ulicama. Danas je slika potpuno drugačija.
Svakog 12. jula Srebrenica se vraća u svakodnevnicu, uglavnom bez porodica ubijenih, bez visokih zvanica, bez naznake da je dan ranije mezarje u Potočarima postalo veće za, ovoga puta, 30 grobnih mjesta, 33 tabuta, 33 nepotpuna skeleta...

Reporter portala Klix.ba danas je bio u Srebrenici, gradu čija je duša iščupana prije 28 godina.

Svaka fotografija koju je zabilježio priča priču surove realnosti - u ovom gradu žive samo oni koji moraju i oni koji imaju dovoljno hrabrosti da ga pokušaju probuditi.

Centralne gradske ulice su puste, tek poneki prolaznik užurbano ide završiti svoje svakodnevne obaveze, u svom uobičajenom životu.

Mnoga manja mjesta u Bosni i Hercegovini mogu obilježiti puste ulice, ali sablasnost koja karakteriše Srebrenicu sa sobom nosi i teret, teret težak 8.372 nevine žrtve, teret koji postoji već 28 godina i koji će živjeti dok god se genocid u Srebrenici počinjen 11. jula spominje, opominje i ne zaboravlja.