Strah od totalnog rata
8

Put ka bombi? Iran upozorio da bi izraelski napad drastično promijenio nuklearnu doktrinu

B. H.
Foto: Photolabs
Foto: Photolabs
Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe upozorio je da bi Teheran mogao promijeniti svoju nuklearnu doktrinu ukoliko Izrael bude ciljao atomske postrojenja Islamske Republike.

Dok se Iran i širi Bliski istok pripremaju za odgovor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na prošlosedmični iranski raketni napad na Izrael, brigadni general Rasoul Sanaei-Rad izjavio je: WNapad na nuklearna postrojenja svakako bi mogao utjecati na kalkulacije tokom i nakon rata".

"Neki političari su već razmatrali mogućnost promjena u iranskim nuklearnim strateškim politikama. Štaviše, takvi potezi izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja bi prešli regionalne i globalne crvene linije", rekao je Sanaei-Rad, politički savjetnik ajatolaha Alija Hamneija, za iransku novinsku agenciju Fars.

Nakon što je Iran ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael kao odmazdu za atentat na vođu Hezbolhaha Hassana Nasrallaha i druge vođe, istaknuti desničarski Izraelci izjavili su da bi Netanyahuova vlada trebala ciljati nuklearni program Islamske Republike.

Izrael je dugo smatrao taj program svojom najozbiljnijom strateškom prijetnjom, piše Finacial times.

Međutim, zapadni diplomati upozorili su da bi to bila najekstremnija odmazda. SAD su pozvale Netanyahua da ne cilja iranska nuklearna postrojenja ili infrastrukturu za proizvodnju nafte.

Stručnjaci kažu da Izrael vjerovatno ne bi mogao pokrenuti uspješne napade na iranska nuklearna postrojenja — jer su glavna postrojenja dobro branjena i izgrađena duboko ispod zemlje — bez podrške SAD-a.

Međutim, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u srijedu je izjavio da će izraelski odgovor biti "smrtonosan, precizan i iznad svega iznenađujući".

"Oni neće shvatiti šta se desilo i kako se desilo. Vidjet će rezultate", rekao je Gallant.

Od kada je prošlogodišnji Hamasov napad 7. oktobra na Izrael izazvao val regionalnih neprijateljstava između izraelskih snaga i militanata koje podržava Iran, zvaničnici u Teheranu su upozorili da bi Islamska Republika mogla promijeniti svoju nuklearnu doktrinu ukoliko bi se suočila s egzistencijalnom prijetnjom.

Međutim, bili su namjerno nejasni oko toga šta bi to moglo podrazumijevati.

Sanaei-Rad je izjavio: "Nuklearna postrojenja imaju svoje protokole koje obje strane moraju uzeti u obzir tokom rata".

"Bilo kakav potencijalni odgovor Irana bi nesumnjivo odražavao ovo i imao bi utjecaj, baš kao što bi napadi na naftne i gasne objekte mogli utjecati na regionalnu energetsku sigurnost i globalne cijene energije", rekao je Sanaei-Rad, nagovještavajući da bi Iran mogao uzvratiti ciljajući izraelska nuklearna postrojenja.

Izrael — jedina država na Bliskom istoku s nuklearnim oružjem, iako to javno ne priznaje — i zapadne zemlje dugo su zabrinute zbog širenja iranskog nuklearnog programa.

Teheran je povećao svoje nuklearne aktivnosti otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine jednostrano povukao SAD iz sporazuma koji je Iran potpisao sa svjetskim silama i uveo sankcije toj zemlji.

Iran je instalirao napredne centrifuge i već više od tri godine obogaćuje uran na 60 posto čistoće, što je blizu vojnog nivoa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja ima inspektore u Iranu, procjenjuje da zemlja ima dovoljno fisijskog materijala da proizvede oko tri nuklearne bombe u roku od nekoliko sedmica, ukoliko bi to odlučila.

Međutim, UN-ov nuklearni nadzornik i američki zvaničnici kažu da nema dokaza da Iran razvija oružje.

Iran insistira da je njegov program namijenjen isključivo u civilne svrhe, a njegov novi predsjednik, Masoud Pezeshkian, izjavio je da želi ponovno stupiti u kontakt sa Zapadom kako bi riješio nuklearni zastoj i osigurao ukidanje sankcija radi poboljšanja ekonomije.

Međutim, jedan tvrdolinijaški iranski poslanik ove sedmice je izjavio da je 39 poslanika potpisalo pismo upućeno Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, u kojem se kaže da bi zemlja trebala ojačati svoju odbrambenu doktrinu uključivanjem nuklearnog oružja.

Iranski vladin portparol rekao je da nema promjene u nuklearnoj doktrini i naveo fetvu koju je Hamnei izdao prije dvije decenije, a koja zabranjuje razvoj nuklearnog oružja.