Ažurirana politika države
72

Putin zaprijetio kao nikad prije: U slučaju napada na Bjelorusiju, imamo pravo koristiti nuklearno oružje

M. G.
Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da "Rusija zadržava pravo da upotrijebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući situacije kada postoji kritična prijetnja od neprijateljskih konvencionalnih snaga".

Putin je naglasio da će Rusija razmotriti upotrebu nuklearnog oružja ukoliko dobije pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkih napadačkih sredstava, poput raketa i dronova, koji prelaze rusku granicu.

"Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Bjelorusiju kao članicu Unije. Ova pitanja su prethodno dogovorena s predsjednikom Bjelorusije, uključujući mogućnost da neprijatelj koristi konvencionalno oružje, što predstavlja kritičnu prijetnju našem suverenitetu," izjavio je Putin na sjednici Savjeta za bezbjednost Rusije.

On je dodao da će u okviru ažuriranja državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja agresija nenuklearne države uz učešće nuklearne države biti smatrana zajedničkim napadom na Rusiju.

Putin je istakao da će novi okvir politike proširiti kategoriju zemalja i vojnih saveza te dopuniti listu vojnih prijetnji.

"Ove dorade su prilagođene vojnim prijetnjama i rizicima s kojima se Rusija suočava," dodao je on.