Zavod Mjedenica
203

Radionica za djecu s poteškoćama u razvoju u Sarajevu zaključana, roditelji došli na proteste

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica u Sarajevu okupili su se danas kako bi protestvovali jer su vrata radionice zaključana i djeca još uvijek nisu krenula u novu školsku godinu.

Kako su nam rekli roditelji, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS želi radionicu odvojiti od zavoda i dodijeliti je nevladinoj organizaciji te su preporučili roditeljima da djeca nastave tu ići. Ipak, roditelji, kao ni njihova djeca, ne žele da se stvari prepuste nevladinoj organizaciji.

"Prvi put u historiji postojanja zavoda Mjedenica, koji postoji od 1947. godine, dio ustanove je zatvoren. Ova radionica postoji od 1986. godine. Nikada ni jedan dio zavoda, pa ni ova radionica nisu bili zatvoreni, pa ni u ratu. Napravljen je presedan. Ministarstvo odgoja i obrazovanja i Vlada KS su pravili neke planove, roditelje nisu uključili u proces, pričali su o reformi obrazovanja, kako će uraditi sve što je u najboljem interesu... Ni jednog valjanog razloga nije bilo da se ova radionica zatvori. Ni jedna obrazovna institucija se ne može zatvarati bez valjanog razloga. Smatramo da je učinjena velika šteta, nepravda... Žalili smo se ombudsmenima za ljudska prava, idemo i dalje se žaliti. Pozivamo inspekciju, tužilaštvo i sve međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima i slobodama da nam pomognu", rekla je jedna majka koja je danas bila među okupljenima.

Druga je dodala da je njen sin, koji inače pohađa radionicu, danas kući i da ga je to jako poremetilo.

"Ministarstvo nije osnivač radionica i ne može ih zatvoriti. Ovo je udarilo na psihološko stanje djece, njima je jako teško. Sredstva za radionicu stoje na računu, ako budu otišla na drugu stranu, to je protivzakonito. Oni su otrgnuli radionicu od Zavoda Mjedenica, po kojem osnovu, to se ne zna. Mi kao roditelji ćemo se boriti, ne damo radionicu. Ovdje su naša djeca od 7 do 3 svaki dan. Ti ljudi koji ovdje rade su opismenili našu djecu, osamostalili ih. Tu su naša djeca od malih nogu. Pozivamo sve organizacije i ljude koji se bave ljudskim pravima da nam pomognu", kazala je.