Podrška direktorici TVSA
414

Radončić: Šteta je ukloniti Dušku Jurišić zbog stranačkog diletanta, SBB to neće podržati

A. Z.
Fahrudin Radončić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pružio je podršku direktorici Televizije Sarajevo Duški Jurišić nakon što je najavljena njena smjena s ove funkcije.
"Veći broj poznatih novinara potpisao je javnu podršku da Duška Jurišić, poznata novinarka i urednica, ostane na poziciji direktorice TV Sarajevo. Možda i nisam bio njen miljenik, ali ona zaslužuje punu podršku da profesionalno i neovisno vodi tu TV kuću. Bila bi velika šteta takvu novinarsku ličnost i biografiju ukloniti zbog nekog stranačkog diletanta. Ko god to pokušava, neće imati suport SBB-a u tome", napisao je Radončić na Instagramu. Novinari, reditelji, glumci i druge osobe iz javnog života, njih 28, potpisnici su pisma upućenog Skupštini KS, premijeru i resornoj ministrici.

"Od dolaska Duške Jurišić na mjesto direktorice TV Sarajevo, program je značajno unaprijeđen, a sadržaj je po svemu objektivan, nepristrasan i na visokom profesionalnom nivou. Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu, postigla evropski kvalitet u novinarstvu i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini", stoji u pismu.

Dalje navode da je Duška Jurišić neophodna novinarstvu i televiziji.

"Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informisanja. Molimo vas, poslanice i poslanike Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednika Vlade KS i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvatite prijedlog o smjeni Duške Jurišić sa mjesta direktorice TV Sarajevo. Molimo vas da sačuvate svoj obraz i obraz građana Kantona Sarajevo i ne doprinesete destrukciji medija u vlasništvu građana", navodi se u pismu.

Podsjećamo, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak za Klix.ba je sinoć kazao da će Jurišić biti smijenjena s pozicije direktorica TVSA, te da će na njeno mjesto biti postavljen bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Safet Kešo.

Kao razlog za smjenu Prevljak je naveo krivične prijave protiv Jurišić, što je ona demantovala, kazavši nam da je u pitanju politička smjena.

Najavu smjene Duške Jurišić osudilo je i Društvo novinara BiH.