Građani negoduju
6

Radovi na dvije najfrekventnije saobraćajnice paralizovali Mostar

Piše: R. D.
Zamjena rasvjetnih stubova na Bulevaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Zamjena rasvjetnih stubova na Bulevaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Mostar je posljednjih godina zbog građevinskih radova najčešće u problemima u vezi s funkcionisanjem saobraćaja. Posljednjih dana gužve su posebno izražene jer su radovi aktivni na dvije najfrekventnije saobraćajnice, Titovoj ulici i Bulevaru narodne revolucije.

Iz Gradske uprave za Klix.ba su kazali kako je činjenica da se na dvije najfrekventnije saobraćajnice u gradu odvijaju radovi na kolektorima i zamjeni postojeće javne rasvjete led rasvjetom.

Ispred Željezničke stanice (Foto: R. D./Klix.ba)
Ispred Željezničke stanice (Foto: R. D./Klix.ba)

"To su projekti koji se moraju uraditi i iziskuju vrijeme i uzrokuju određene teškoće u saobraćaju. Gradska uprava putem svojih službi nastoji što je više moguće, prvenstveno u koordinaciji s izvođačima radova koji su na terenu i koji imaju svoju dinamiku aktivnosti, rokove koje moraju poštovati, ali često i vremenske uslove, iznaći najbolja rješenja da zastoji u saobraćaju budu što je moguće kraći i gužve manje", kazali su u Gradskoj upravi Mostara.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da bi saobraćajne gužve narednih dana trebale biti manje jer će se završiti zamjena rasvjete na Bulevaru narodne revolucije, ali da dotad policija pojačano radi na kontroli saobraćaja.

Radovi kod ulaza u Sjeverni logor (Foto: R. D./Klix.ba)
Radovi kod ulaza u Sjeverni logor (Foto: R. D./Klix.ba)

"Policija je svjesna okolnosti, probamo svaki dan u vrijeme najvećih gužvi ujutro od 7 do 8, kao i popodne između 15:30 i 16:30 pojačano regulisati saobraćaj, izaći na sva kritična mjesta i smanjiti mogućnost nastanka "čepova", izjavio je Ljudevit Marić.

On ponavlja da policija samo radi svoj posao i podsjeća kako joj još uvijek nedostaje znatan broj policajaca što se najbolje osjeti u ovakvim danima.

Socijaldemokratska partija BiH često je problematizirala pitanja gradnje prečistača otpadnih voda i kolektorske mreže. Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić kaže kako se radovi izvode stihijski te da je na ovaj način znatno ugroženo normalno funkcionisanje gradskog saobraćaja.

Ispred Željezničke stanice (Foto: R. D./Klix.ba)
Ispred Željezničke stanice (Foto: R. D./Klix.ba)

"Posebno je interesantno da Gradska uprava nije objavila rok za završetak radova, niti je iste adekvatno najavila. Smatramo da je otvaranje radova ne nekoliko ključnih lokacija u gradu, istovremeno, ugrozilo njegovo normalno funkcionisanje posebno u terminima kad građani odlaze na posao ili se vraćaju kući", izjavio je Zagorčić.