Uoči oktobarskih izbora
29

RAK tražio od urednika javnih radio stanica izjave o odvojenosti od političkih stranaka, jedan direktor podnio ostavku

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Regulatorna agencija za komunikacije tražila je od glavnih i odgovornih urednika javnih radio stanica izjave o odvojenosti od političkih subjekata, bez obzira da li se radi o izbornom periodu.

Tačnije, to je u skladu sa članovima 31. (Odvojenost od političkih subjekata) Pravila 76/2015 o pružanju medijskih usluga radija i 32. Pravila 95/2023 o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga.

U njima je propisano sljedeće:

  • osobe ovlaštene za zastupanje i lica koja obavljaju poslove glavnog i odgovornog urednika javne radio stanice neće biti izabrani vršioci javne dužnosti niti članovi tijela političkih subjekata, koji prema definiciji podrazumijevaju političku stranku, nezavisnog kandidata, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata ovjerenu za učešće na izborima, kao ni organizacija koje su osnovali navedeni politički subjekti.

  • osobe ovlaštene za zastupanje i osobe koje obavljaju poslove glavnog i odgovornog urednika javne radio stanice su dužna dostaviti RAK-u izjavu kojom se potvrđuje ispunjavanje uslova iz stava ovog člana.

Dakle, navedena odredba propisuje obavezu o odvojenosti od političkih subjekata za osobe ovlaštene za zastupanje i osobe koja obavljaju poslove glavnog i odgovornog urednika tokom cijelog perioda obavljanja ovih pozicija te dostavljanje izjava kojom se to potvrđuje, bez obzira da li se radi o izbornom periodu.

U skladu s tim, RAK je dobio obavještenje o podnošenju ostavke lica ovlaštenog za zastupanje za samo jednog nosioca dozvole za radijsko emitovanje.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o direktoru JU KSC i Radio Ilijaš Nerminu Hodžiću koji je ujedno i kandidat za načelnika Općine Ilijaš tokom oktobarskih izbora.