Klix Studio
143

Ramiz Salkić: O Srebrenicu se jedino nisu ogriješili oni koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici

S. Š.
Gost najnovijeg izdanja Klix Studija bio je Ramiz Salkić (SDA), poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je govorio povodom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici, ali i temama, koje su prethodnih dana podigle veliku prašinu u bh. javnosti.

Salkić se osvrnuo na događaj od prethodnog vikenda, kada su kadeti Vojske Srbije prisustvovali na defileu u Prijedoru. On smatra da se ovim, ali i događajima poput "svesrpskog sabora" radi na tome da se stvori osjećaj da je ovo Srbija.

"Upravo ti koji rade na ovakvim stvarima rade na razgradnji države i blokiraju integracijske odnose sa Evropskom unijom, što je veliki problem za budućnost Bosne i Hercegovine", ističe.

On kaže i da je ovaj događaj ogroman propust.

"Ogroman propust i ogromna šteta građanima BiH. Vojska se pojavljivala u Bratuncu ranije, sada je i Prijedor tu. Oni koji su dali saglasnost da se pojave kadeti - oni su morali isti dan obavijestiti javnost i reći da su u to uradili u duhu dobrosusjedskih odnosa. Građani bi drugačije reagirali, oni su šutjeli u nadi da će to proći neopaženo. Direktna odgovornost ministra vanjskih poslova, nije se oglašavao dok nije smislio odgovor", mišljenja je Salkić.

Dodao je i to kako je BiH potrebna transparentna vlast, a da se - kod ovakvih propusta - za ovakve situacije u svijetu podnose ostavke.

Zatim je govorio i o djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovom utjecaju na RS. Smatra da ne radi dovoljno.

"Možda je on za jedan dio BiH visoki predstavnik, ne vidimo njegovo djelovanje u RS-u, ne pridržava se aneksa kojim se naređuje briga o povratničkim mjestima i Bošnjacima u RS-u", kaže Salkić.

Naglašava i da je potrebna jača kaznena politika prema onima koji negiraju genocid. Kaže da je Schmidt rekao da će pojačati, ali da ništa nije uradio po tom pitanju.

Povodom ponovnih reakcija uoči obilježavanja genocida u Srebrenici te postavljanja fotografija pripadnika VRS-a na putu Bratunac - Potočari.

"Pozivam tužilaštvo da reaguje i da naredi uklanjanje ovih fotografija. Ukoliko ostanu, vrlo je moguće da će doći do incidenta. Danas će kolona sa tabutima žrtava genocida proći tuda i vrlo je moguće da je jedan od tih zločinaca na fotografijama ubijao u genocidu", kazao je.

Na pitanje da li se, prema njegovom mišljenju, probosanska politika ogriješila o Srebrenicu, Salkić odgovara:

"O Srebrenicu se jedino nisu ogriješili oni koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici", kazao je.

Za kraj je prokomentarisao predstojeće lokalne izbore i kandidate za budućeg načelnika Srebrenice. Pozvao je da svi Bošnjaci koji imaju pravo glasa - glasaju.

"Ne možemo očekivati da pobijedimo ako se nećemo angažirati, moraju se angažirati oni koji su imali sreće da prežive", istakao je.

Gostovanje Ramiza Salkića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.