Sarajevo
216

Raskol u Vladi KS: Naša stranka kaže da se jedina usprotivila povećanju plata u zdravstvu

S. H.
Nihad Uk, premijer KS
Nihad Uk, premijer KS
Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjem zasjedanju odluku o povećanju satnice zdravstvenim radnicima. Protiv ove odluke bila je samo Naša stranka. Poručuju da stoje na strani pacijenata.
"Čvrsto stojimo iza odluke naših članova Vlade Kantona Sarajevo. Kada moramo birati između pacijenta, kvalitete usluge i dostupnosti lijekova za pacijente sa jedne strane, i povećanja plata zdravstvenim radnicima sa druge strane, stojimo na strani pacijenta", poručuju iz Naše stranke.

Poručuju da je zakonski predviđeni rok za pregovaranje oko novog kolektivnog ugovora za nekoliko mjeseci i tada se moglo razgovarati o platama.

"Fokus moraju biti pacijenti. Žao nam je što su se naši koalicioni partneri odlučili na ovaj potez. Ne smijemo se voditi populizmom, izbornim strahom i predizbornim kampanjama, moramo odgovorno voditi ustanove. Većina građana Kantona Sarajevo, bez obzira na poteze koje je Vlada Kantona Sarajevo donijela u proteklom periodu, nažalost i danas s razlogom ima primjedbi na kvalitetu zdravstvene usluge. Upravo te usluge nam moraju biti na prvom mjestu, ne izbori. Ne trebamo biti vođeni strahom od protesta, ne smijemo donositi odluke koje će u konačnici ići preko leđa građana. Politika ne smije biti samo takmičenje u popularnosti i populizmu, već treba biti takmičenje u odgovornosti", kažu iz Naše stranke.

Kao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kaže da se zajedno s kolegama iz Naše stranke, ministricom pravde Darjom Softić Kadenić i ministrom komunalne privrede, infrastrukture i komunalnog uređenja Bojanom Bošnjakom, zalagao da povećanje satnice bude maksimalno 3,25 KM, u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom.