Negiranje mora prestati
348

Reis Kavazović i bh. zvaničnici o Dejtonu: Sporazum je potpisan, ali je agresija nastavljena

I. Č.
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović obratili su se danas na konferenciji "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava" koju je organizovao Memorijalni centar Srebrenica povodom godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se osvrnuo na vrijeme potpisivanja mira u Dejtonu i Parizu, napomenuvši da Bosna i Hercegovina u tom trenutku nije ni znala za prave razmjere tragedije s kojom je bila suočena.

"Negiranje mora prestati"

"Tek nakon okončanja agresije na vidjelo su izašli učinci zla u svoj njihovoj brutalnosti i razmjerama. Bili smo zaprepašteni i mi i svjetska javnost, a Srebrenica je postala simbol stradanja i genocida u svijetu. Rat je zaustavljen, ali posljedice oružane agresije i etničkog čišćenja nisu otklonjene", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Navodi da se žrtve i preživjeli i dalje bore da se zločinci dovedu pred lice pravde i da je u tome veoma važna uloga institucija poput Memorijalnog centra.

"Dokumentacija i očuvanje sjećanja na žrtve genocida najbolji su doprinos borbi protiv nastojanja onih koji su počinili genocid da zatru tragove ili da im daju drugi smisao. Na sceni još uvijek imamo institucionalno negiranje genocida i drugih zločina, sudski utvrđene činjenice i presude negiraju ili relativiziraju upravo počinitelji genocida", rekao je.

Napominje da to mora prestati jer svako negiranje masovnih zločina dovodi do nove traumatizacije preživjelih i članova njihovih porodica, čime se nastavlja činiti zlo.

"Prihvatanje istine i obostrano uvažavanje svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini jedini je put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti. Prošlost, dakle, ne smijemo zaboraviti, nemamo pravo na to, šta više, trebamo učiniti ono što će sjećanje održavati živim, osiguravati mu sokove života", dodaje Kavazović.

Navodi da je ipak nakon ovih 25 godina vrijeme da potražimo više saglasnosti i da svoj zajednički dom, svoju zemlju oslobodimo onog što koči njen razvoj i što njene stanovnike tjera iz nje, to je interes svih.

"Svijet je prije 25 godina zaustavio agresiju i primorao agresora da potpiše mirovni sporazum. Taj mirovni sporazum je zaustavio stradanje našeg naroda, ali nije otklonio političku i ekonomsku agresiju na našu zemlju koja traje do danas. Negiranje zločina se nastavilo, naš narod je i dalje sigmatiziran i negiran, nastavljeno je slabljenje zločina i zločinaca uz prešutnu saglasnost vlada nama susjednih država."

Poentirao je kako je vrijeme da civilizirani svijet nakon 25 godina zaustavi negiranje zločina genocida u Srebrenici kada to naši susjedi ne žele učiniti sami, isto onako kako su ih morali zaustaviti da te zločine nastave činiti.

"Oni koji ustrajavaju u negiranju zločina genocida u Srebrenici i odbijaju prihvatiti presude međunarodnih sudova u Hagu zaslužuju da budu poraženi i uklonjeni s javne scene", zaključio je u svom izlaganju reisu-l-ulema Kavazović.

"Razuman čovjek zna šta je istina"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je poslije genocida u Srebrenici teško bilo očekivati ikakvu pravdu, te kada se takvo zlo dogodi, razuman čovjek više i ne zna šta je pravda, ali zna šta je istina.

"Istina je da odgovornost za genocid u Srebrenici, pored velikosrpskog režima, nose i Ujedinjene nacije koje su dopustile da bude počinjen genocid u zoni pod njihovom zaštitom. Ljudi ove naše zemlje su kroz historiju podnosili razne nepravde, ali se usuđujem reći da su uvijek bili na strani istine", kazao je Komšić.

Navodi da je, unatoč svemu, istina ono što se danas teško uvažava, a bez istine nema ni pravde ni boljeg života.

"Od borbe za istinu nikada ne treba odustati. Ukoliko se za nju budemo zalagali, ona će prevladati laži. Vidimo to i posljednjih dana kada oni koji veličaju ratne zločince, silom prilika polako odustaju od toga. Nikada ne bi odustali da mi koji smo preživjeli, nismo govorili istinu. Nikada ta istina nije bila u funkciji bilo čega drugog nego u funkciji mira", rekao je Komšić.

"Najbolje dokumentiran zločin u historiji"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je genocid u Srebrenici jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji, zahvaljujući radu Haškog tribunala.

"Narativ koji je utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati. Memorijalni centar, kao državna institucija, ima najvažniju ulogu u ovom procesu", rekao je Džaferović.

Odao je priznanje Majkama Srebrenice koje, kako je kazao, imaju najveću zaslugu u borbi za istinu i pravdu.