Učestvuje na panelu
102

Reis Kavazović na mirovnom forumu u Parizu: Snimljen u srdačnom razgovoru s Macronom

N. V.
Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović učestvuje na mirovnom forumu u Parizu. Današnjem otvaranju je prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se snimljen u srdačnom razgovoru s reisom.

Trodnevni međunarodni mirovni forum "Zamisli mir", u organizaciji Zajednice Sant'Egidio, svečano je otvoren danas poslijepodne.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Prije njega, skupu su se obratili Chems-Eddine Hafiz, Lina Hassani, Anne Hidalgo, Haim Korsia, Amin Maalouf, Andrea Riccardi, Laurent Ulrich i Justin Welby.

Preporod.info je na društvenim mrežama objavio kratki videosnimak na kojem se može vidjeti srdačan pozdrav reisa Kavazovića i predsjednika Macrona, no nisu iznijeli nikakve detalje o tom razgovoru.

Platforma "Zamisli mir" zagovara borbu protiv siromaštva, poziva na molitvu i radi na promoviranju mira.

Programom je planirano da se reisul-ulema učesnicima ovog skupa obrati u okviru panela "Rat nije neizbježan: Zamišljanje mira", koji će moderirati Elisabeth Beton-Delague, bivša francuska ambasadorica pri Svetoj Stolici.

Panel počinje sutra, u ponedjeljak, 23. septembra u 16.00 sati i bit će ga moguće pratiti na ovom linku.

Uz reisul-ulemu skupu u Parizu prisustvuju i njegov savjetnik za Zapadnu Evropu i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid-ef. Kobilica, te Amir Sakić, direktor Centra za obuku i kadrove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.