Osveta neka bude pravda
66

Reis Kavazović poslao simboličnu poruku iz Potočara: Zagledajmo se u bijele nišane, oni nas opominju

I. Sa.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović danas se obratio svima prisutnima u Potočarima gdje vječni smiraj pronašlo 14 žrtava srebreničkog genocida.
Poručio je kako decenije prolaze dok žrtve i dalje čekaju pravdu.

"Genocid je postao kamen spoticanja naše egzistencije. Srebrenica je postala naše okupljalište. I danas smo ovdje, u moru bijelih nišana koji nas podsjećaju na čistoću njihovih nevinih duša. Ali, ovdje smo i zbog nas živih da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji da više nikada nećemo dozvoliti nekažnjiv zločin nad našim narodom. Da ćemo našu zemlju učiniti mjestom suživota. Zagledamo se u bijele nišane, njihovo uspravno stajanje, opominju nas, izdignimo se iznad naše pohlepe. Neka njihova bjelina bude inspirativna da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima mira i sigurnosti", rekao je reis Kavazović.

Naveo je da u "onome što vidimo ispred je ono što nas čeka ako ne budemo brinuli o sebi".

"Ne gubimo nadu, hrabrost i nećemo dozvoliti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine. Istina je potrebna svim ljudima jer je Srebrenica mjesto našeg stradanja, ali možemo ga učiniti mjestom istine i pravde za sve nas. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaciti pronaći ćemo put ka ozdravljenju", poručio je ef. Kavazović.

Pozvao je one koji nose moralnu odgovornost da pronađu hrabrost u sebi i javno stanu na stranu istine.

"Molimo te Bože da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica", zaključio je reis Husein Kavazović.