Teške optužbe
105

Revolt iz RS-a nakon žrijeba: Sanja Vulić se obrušila na CIK i crta metu na čelo Vanji Bjelici Prutini

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je danas u prostorijama Centralne izborne komisije BiH žrijebom odlučeno da peti delegat iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bude iz PDP-a čime je SNSD ostao na tri delegata, oglasili su se brojni predstavnici vladajuće koalicije iz RS-a.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je članica CiK-a Vanja Bjelica Prutina "ispunila misiju koju joj je povjerio trojac nalogodavaca - Michael Murphy, Christian Schmidt i Mirko Šarovića."

"Vježbala je i izvježbala Prutina izvlačenje kinder jaja iz zamrzivača i zahvaljujem se izvorima iz krugova CIK-a na tačnim informacijama. Ono što mi ostaje nepoznanica i što nikada neću razumjeti jeste kako će Vanja Bjelica Prutina, nakon ovog 'poduhvata', koji najviše liči na skečeve iz legendarne 'Top liste nadrealista', prošetati Istočnim Sarajevom i Republikom Srpskom!?", istakla je Vulić.

Ona je upitala i da li će Bjelica Prutina ikada shvatiti jedno - "ko radi protiv svog naroda i protiv svoje republike, a za račun zapadnih mentora ostaje podanik, sluga i, ono što je najgore, izdajnik i obilježena do kraja života."

"Vrla pravnica je samo u ovom svom 'prljavom' poduhvatu zanemarila nekoliko važnih činjenica. Јedna od njih je da je u Službenom glasniku BiH 8/23 objavljena Odluka sa imenima delegata u Domu naroda, dalje Član 3. Poslovnika o radu Doma naroda kaže da bi postao delegat treba održati sjednicu Doma naroda i dati svečanu izjavu. Tako je ova 'prepametna' pravnica Prutina 'previdjela' da su mandati dodijeljeni, a svečane izjave date, te mimo svih procedura, a po nalogu svojih mentora po svaku cijenu hoće žrijebom da 'izabere' delegata i 'ugura ga' u Dom naroda. Ne znam gdje, kako i koji Pravni fakultet je završila, ali i brucoši znaju da se procedure moraju poštovati, a ne kršiti i zakon i Ustav zarad sluganstva", naglasila je.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kazao je da je cilj da se napravi podjela u Republici Srpskoj, "da imate jednu vlast na nivou BiH, drugu na nivou RS-a i to je najbolji način za međusrpske sukobe".

"To se već jednom desilo i tada je Republika Srpska najviše nazadovala. Tada je napravila najmanje autoputeva, najmanje bolnica, najmanje infrastrukturnih projekata. U momentu kada nismo imali taj dualizam, napravljeno je najviše bolnica, puteva, značajnih infrastrukturnih projekata", naglasio je Stevandić.

On je podvukao da je to način da se najviše ukoči Republika Srpska.

"Јasno nam je ko je kreator ovoga i da oni koji nisu mogli ni na koji način da nas blokiraju da zastupamo jedninstvenu sprsku politiku u Banjoj Luci i Sarajevu, oni sada pokušavaju da na tom jednom dijelu političke linije naprave lakši napad na Srpsku. Najlakše je Srpsku napasti preko vlastitih kadrova", istakao je Stevandić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je "da su se obistinile naše tvrdnje da Centralna izborna komisija BiH postaje još jači instrument u rukama zapadnih ambasada i zapadnih zemalja".

"Da se dvije godine od završetka Opštih izbora na prostoru BiH mijenja narodna volja i da se time na sve moguće načine pokušavaju u vlast instalirati poslušnici, koji bi u narednom periodu trebali da implementiraju one prljave i nečasne radnje koje zapadne ambasade provode u BiH u obračunu sa Republikom Srpskom", poručio je Višković.

Višković je kazao da je jedino mjesto gdje se odlučuje o delegatima u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH je Narodna skupština Republike Srpske.

"Očito da moćnici smatraju da preko svojih poslušnika u Centralnoj izbornoj komisiji mogu da krše i Ustav i zakone ove zemlje. Što se tiče samog žrijebanja, rezultat smo znali i prije današnjeg dana i u narednom periodu ostaje nam samo da se još čvršće i žešće borimo da odbranimo Republiku Srpsku, ali sada, ne samo od pojedinih stranih ambasada, nego i domaćih poslušnika. Poručujemo građanima Republike Srpske da ćemo učiniti sve da sačuvamo, prije svega, institucije Republike Srpske, sve nadležnosti Republike Srpske, kao i samu Republiku Srpsku", naglasio je Višković.

Konferenciju za novinare povodom žrijeba održao je i član SNSD-a Radovan Kovačević koji je kazao da je "farsa koja se održala u CIK-u prošla bez iznenađenja".

"Ovdje je jasno izdat nalog da se ruši narodna i izborna volja iskazana na slobodnim i demokratskim izborima u RS-u. Sve ovo je isključivo dio jednog političkog projekta. Ustav BiH je jasno rekao da je jedina institucija koja bira delegate iz Srpske, odnosno delegate u Klubu Srba Doma naroda PSBiH Narodna skupština Republike Srpske. To nije nikakav CIK, to nisu nikakva kinder jaja, niti bilo ko drugi izuzev NSRS", istakao je Kovačević.

On je naglasio da niko od delegata iz RS-a koji su izabrani u NSRS neće se povući.

"NSRS je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog delegata iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakav CIK ne može da promjeni", podvukao je Kovačević.