Kolumnista iz Washingtona
22

Roff: Integracija Zapadnog Balkana s Evropom nastavit će se bez obzira ko bude pobjednik američkih izbora

FENA
Peter Roff
Peter Roff
Kolumnista Newsweeka i stručni saradnik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona Peter Roff kazao je da će se kontinuirana privredna i politička integracija Zapadnog Balkana s Evropom nastaviti bez obzira ko bude pobjednik sljedećih američkih predsjedničkih izbora.

Prema njegovim riječima, odluka predsjednika Joea Bidena da napusti utrku ostavlja mnoga pitanja na koja treba odgovoriti, uključujući hoće li potpredsjednica Kamala Harris biti nominirana ili ne. Vjeruje se da ona ima dovoljno glasova za osvajanje nominacije.

"Ako se spotakne na vratima u svom prvoj sedmici kampanje i Trump počne preuzimati vodstvo, još uvijek ima vremena da je demokrati zamijene. Ništa nije konačno dok nije konačno. Sa svoje strane, republikanci se moraju ukopati, pritisnuti i pretpostaviti da će morati voditi jednako jaku kampanju kako bi osvojili Bijelu kuću i više nego kad je Biden bio na čelu suparničke liste", rekao je.

Upitan ako Harris bude kandidatkinja Demokratske stranke, koje će biti kritične točke u programima na kojima će se voditi bitka između nje i Donalda Trumpa, Roff kaže da je imigracija uvijek bila značajno pitanje u kampanji.

"Predsjednik Biden zadužio je gđu. Harris za američku granicu s Meksikom. Bio je to njezin posao. Loše je to uspjela. Čak i sada, njezini saveznici pokušavaju pomoći u njezinoj rehabilitaciji tvrdeći da ona nikada nije bila “granična carica”. Bila je i od toga ne može pobjeći", poručio je Roff.

Najavljuje da će se o porezima, privredi i inflaciji također voditi žestoka rasprava.

"Gospođa Harris želi povećati poreze, čak i za zaposlene Amerikance. Trump ih želi prerezati. Oni će biti suprotni po pitanju energije, okoliša, obrazovanja i skoro svega ostalog. Trump je trebao proširiti fracking metodu vađenja nafte, ali ga gđa. Harris želi zabraniti. Ona ima dosje, ali će, u svrhu samoodržanja, pokušati pobjeći od onoga što je rekla da vjeruje dok tvrdi da gospodin Trump nije sposoban za dužnost. Nazvati ovo natjecanjem između bivšeg tužitelja i osuđenog zločinca nije dvosmisleno; to je tema kampanje za demokrate", kaže Roff.

On ne misli da će vanjska politika, kako se klasično shvaća, biti velika tema na izborima.

Smatra da će Harris težiti istim ciljevima kao i Biden, uključujući određene napore da vrati Iran u globalnu obitelj nacija s dobrim statusom.

"Niko ne zna kako će to izgledati. Ono što će biti drugačije jest da možemo očekivati ​​da će gospođa Harris zauzeti mnogo čvršći stav prema Izraelu, barem dokle god je premijer Netanyahu na dužnosti. Njezin bojkot njegova govora u srijedu pred Kongresom SAD-a to nagovještava", kazao je.

Sa druge strane vjeruje da je Trump u međuvremenu vjerojatno sklon dati Izraelu široku podršku.

"Trump također razumije zabrinutost nacionalista koja je toliko očita u različitim dijelovima svijeta i ima razumijevanja za njih. Potrudit će se postići mir između Rusije i Ukrajine, možda uz pomoć mađarskog premijera Viktora Orbana. Nastavit će Reaganovu doktrinu mira kroz snagu, ali bit će manje vjerojatno da će, kao što je bio u svom prvom mandatu, pokrenuti američke trupe u bitku bilo gdje u svijetu nego što bi to bila gospođa Harris", tvrdi Roff.

Upitan na kraju kakvu američku politiku možemo očekivati ​​u regiji Zapadnog Balkana u slučaju pobjede jednog ili drugog kandidata, Roff pretpostavljam da će se kontinuirana gospodarska i politička integracija Zapadnog Balkana s Europom i globalnom gospodarskom zajednicom nastaviti bez obzira ko je pobjednik sljedećih izbora.

"To je važan dio svijeta koji geopolitički dolazi na svoje. Postoje gospodarski savezi koje treba formirati, globalna ulaganja i trgovinski paktovi koje treba sklopiti. Osim toga, Zapadni Balkan mogao bi igrati ključnu ulogu u osiguravanju buduće energetske sigurnosti Europe tako što bi postao tranzitna tačka za prirodni plin koji dolazi iz Azije ili kroz cjevovode koji prenose LNG iz terminala smještenih u Sredozemlju. Gospodin Trump posebno zna da su nacionalna i energetska sigurnost usko povezane. Gospođa Harris će se uglavnom usredotočiti na globalne probleme, dajući kratku ocjenu mnogim svjetskim kritičnim regijama u korist globalnog pristupa pitanjima kao što su klimatske promjene, kontrola naoružanja i stavljanje na kraj globalnoj poreznoj konkurenciji. Teško da će za posebno razmatranje izdvojiti zapadni Balkan ili bilo koji drugi dio svijeta gdje se ne vodi vatreni rat", zaključio je intervjuu za Fenu Peter Roff, kolumnista Newsweeka i stručni saradnik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona.