Preko Bijeljine i Brčkog
149

RS najavljuje da će Srbija graditi gasovod do Banje Luke, što je do sada bilo osporavano

N. V.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Uoči današnjeg ozvaničenja početka gradnje gasovoda Pale - Jahorina planiran je sastanak rukovodstva "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi preciznije dogovorili izgradnju gasovoda od Beograda do Banje Luke.

Direktor preduzeća Sarajevogas iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek je danas govorio o koristima gasovoda na istoku RS-a čija gradnja počinje danas, a trebala bi biti završena krajem mjeseca.

Srbija nema ulogu u realizaciji tog projekta, ali je na "svesrpskom saboru" u Beogradu donesena odluka da "Srbijagas" finansira magistralni gasovod do Banje Luke. To jeste, Vlada RS-a je za nosioca tog projekta odredila preduzeće "Sarajevogas", dok je Vlada Srbije odredila "Srbijagas".

@Tako da nećemo više čekati na interkonekciju i idemo stranom Republike Srpske od Šepka do Banje Luke s cijevima uz pravac dionice autoputa od Beograda do Banje Luke. Time ćemo gasifikovati praktično cijelu Republiku Srpsku", poručio je Elek danas.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gdje već imaju izlaz te da odatle radovi idu ka Bijeljini, gdje je već izgrađen gasovod te dalje do Brčkog trasom budućeg autoputa pa sve do Banje Luke.

O izgradnji gasovoda koji će pratiti trasu autoputa od Beograda do Banje Luke pričano je i 2020. godine, ali do realizacije nikada nije došlo. Najveći problem je što RS ne planira tražiti dozvolu države za međudržavnu saradnju s ciljem izgradnje gasovoda i što ne postoji državni zakon o gasu, koji bi regulisao odnose između entiteta, te BiH s komšijskim državama i entitetima, kada je riječ o isporuci gasa.

Trenutno je nejasno kako Srbija i RS planiraju realizovati projekat gasovoda Beograd - Banja Luka, s obzirom na to da nema saglasnosti za izgradnju istočne interkonekcije.