Brzi odgovor
84

Rumunski, mađarski i austrijski vojnici stigli u BiH, bit će dio velike vježbe EUFOR-a

V. K.
Foto: EUFOR
Misija EUFOR-a u BiH objavila je fotografije i videosnimke dolaska rezervnih trupa koje bi trebale učestvovati u vježbi "Brzi odgovor" koja će se održavati na području BiH sve do 16. septembra.

Prema saopćenju EUFOR-a, u Bosnu i Hercegovinu stigle su rezervne snage iz Austrije, Rumunije i Mađarske.

"Elementi rezervnih snaga postaju dio EUFOR-a kako bi izveli vježbu Brzi odgovor, našu godišnju vježbu. Tokom vježbe, ujedinjene snage će pokazati i ocijeniti svoju spremnost i potvrditi svoju sposobnost da podrže naše partnere u BiH u pružanju sigurnog okruženja širom Bosne i Hercegovine", naveli su iz EUFOR-a.

Osim toga, naglašeno je kako će Oružane snage BiH pružati podršku EUFOR-u osiguravajući lokacije za izvođenje ove godišnje obuke.

Inače, vježba "Brzi odgovor" uključuje vojnike iz 23 zemlje, a koji će biti pojačani jedinicima KFOR-a koje su smještene na Kosovu.

"Vježba 'Brzi odgovor' je jedna od najvažnijih za sve naše snage i to je glavni događaj obuke koji se od 2012. godine redovno održava. Ovogodišnja vježba 'Brzi odgovor' održava se uz pomoć OS BiH koje su nam dale na raspolaganje svoje objekte. Vježba će ove godine uključiti sve snage koje dolaze iz 23 zemlje članice, kao i iz zemalja koje će privremeno biti ojačane iz Austrije, Mađarske, Rumunije i mirovne misije sa Kosova KFOR", saopćio je ranije generalmajor Laszlo Sticz.