Strazbur
364

Sabina Ćudić objavila da je u Vijeću Evrope usvojena rezolucija o BiH uz važan amandman

N. Ž.
Sabina Ćudić (Foto: Facebook)
Sabina Ćudić (Foto: Facebook)
Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je na društvenim mrežama objavila da je u Vijeću Evrope usvojena rezolucija o napretku BiH.

Kako je istakla Ćudić, rezolucija je dobila podršku velikog dijela Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, uz važan amandman o zabrani veličanja ratnih zločinaca u školama u BiH.

"Usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u tekst koje sam intervenisala kroz komitete, usvojen moj amandman kojim se traži zabrana veličanja ratnih zločinaca u školskim kurikulima - ogromnom većinom glasova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope! Hvala kolegama iz gotovo svih zemalja članica na podršci", saopštila je Ćudić na Facebooku.

Podsjetimo, u usvojenoj rezoluciji se pohvalio napredak BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i promjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se odnose na izborni integritet.

Pored toga, u tekstu rezolucije se kritikuju vlasti u entitetu Republika Srpska zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, ali i svi nivoi vlasti u našoj zemlji zbog toga što nisu provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava, a koji se referiraju na diskriminaciju unutar Ustava BiH.

Rezolucija spominje i Rezoluciju o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje je još jednom istaknuto da je genocid utvrđen pred međunarodnim sudovima, ali i da je krivica isključivo individualna i ne može se pripisati niti jednoj etničkoj grupi.

Dalje se u tekstu vlasti u BiH, između ostalog, pozivaju na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, popunjavanje Ustavnog suda BiH, donošenja novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te na usvajanje "zajedničkog programa učenja historije" u cijeloj državi.

Upravo na ovoj tački je usvojen amandman Sabine Ćudić, uz podršku predstavnika 22 zemlje u Vijeću Evrope, kojim se vlasti u našoj zemlji pozivaju na zabranu veličanja osuđenih ratnih zločinaca u bh. školama.