Zoran Krešić
252

SAD "diskvalificirale" Čovićevog kandidata za UO FTV-a zbog poziva na vraćanje tzv. "Herceg-Bosne"

M. G.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy i Zoran Krešić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy i Zoran Krešić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopćila je da najoštrije osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za Upravni odbor TV Federacije BiH novinara Zorana Krešića.
Naveli su da su njegovi sramni pozivi na dalju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar evroatlantskih institucija.
"Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi za vraćanje Herceg-Bosne opasni i antidejtonski, oni su uvredljivi i regresivni, već ga, po našem mišljenju, čine nekvalifikovanim za bilo koju funkciju u javnom RTV servisu", navedeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

"Politički lideri moraju prestati sklapati poslove koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignorišu interese svih konstitutivnih naroda zarad unapređenja vlastitih, uskih političkih interesa", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, nedavno se u javnosti pojavio snimak na kojem Krešić navodno poziva na "blokadu države" i "povratak Herceg-bosne", koju je on dalje nazvao "svetinjom."

Krešić, koji je prijedlog HDZ-a za mjesto u Upravnom odboru Federalne televizije, izazvao je kontroverze izjavama u kojima je politički sukob Bošnjaka i Hrvata nazvao "civilizacijskim".

Također, Krešić je vrijeđao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, uporedivši ga sa Sejdom Bajramovićem, jugoslavenskim političarem iz 1991. godine, koji je kao lojalista Slobodana Miloševića nedemokratski izabran kao predstavnik Kosova u Predsjedništvo SFRJ.

Ovaj kontroverzni snimak pojavio se u javnosti ubrzo nakon što su mediji izvijestili da će Krešić biti prijedlog HDZ-a za članstvo u Upravnom odboru Federalne televizije, a pojedini izvori čak sugerišu da će biti predložen za predsjednika ovog odbora.