Oštro kritikovao ministra
194

Safet Kešo poručio Nešiću: Ne bih ispričao vic ni o majci koja je odgojila zločinca

S. M.
Safet Kešo (Foto: I. L./Klix.ba)
Safet Kešo (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik SDA Safet Kešo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tokom diskusije o prijedlogu za smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića obratio se lično njemu i prokomentarisao potez ministra da ispriča vic o žrtvama genocida u Srebrenici.

Prijedlog za smjenu ministra uputili su zastupnici Kluba SDA. Oni su u obrazloženju prijedloga istakli da je Nešić gostujući u emisiji "Ćirilica" na Happy TV u Srbiji uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici te je negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde.

Tokom sjednice Nešić se obratio zastupnicima pokazavši sliku jedne od srpskih žrtava u Bosni i Hercegovine. Ipak, u nastavku obraćanja je iskoristio vrijeme da još jednom negira genocid u Srebrenici.

On se poslužio praksom koju koristi vlast u RS-u i negatori genocida u Srebrenici da na osnovu spiska žrtava genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Srebrenica umanjuje činjenicu da je genocid osmišljen i proveden od ratnih vlasti paradržave Republike Srpske u julu 1995. godine, iako Haški tribunal, a ni drugi sudovi, nisu utvrđivali činjenice o genocidu na osnovu spiska već materijalnih dokaza koji su bili dostupni Sudu.

Zatim se prisutnima obratio zastupnik SDA Safet Kešo.

"Ministar Nešić nam je priredio jedan performans, zloupotrijebio sjednicu Parlamenta. Donio sliku jedne žrtve, čast svakoj nevinoj žrtvi u Bosni i Hercegovini. Ali kad bismo mi Bošnjaci donijeli sve slike svojih žrtava, ja bih nosio svaki put 18 slika članova svoje porodice na sjednicu parlamenta i mahao bih ispred nosa ministra Nešića pokazujući mu iz prve ruke koje od njih još nisam ni pronašao", rekao je Kešo.

Dodao je da je plaćao informacije da dođe do njih i dostojno ih ukopa.

"A Nešić nama maše jednom slikom, i ponovo kažem čast toj porodici. Nikad mi napamet ne bi palo da ispričam vic o porodici čak i one majke koja je odgojila zločinca koji je pobio članove moje porodice, nju bih ostavio na miru. Nije ih ona pobila, na kraju krajeva, to je patetično. Kakav to mora biti monstruozan um da se priča vic o žrtvama genocida u Srebrenici. Govorimo o kategorijama mišljenja. kakvog mišljenja gospodine Nešiću. Svijet je organizovan u takvom smislu da smo napravili sudove da ne bismo živjeli po svojim mišljenjima. Imate pravo da poštujete sudove. Kao državni ministar ispričali ste vic o žrtvama genocida. Otkud vam takva ideja", rekao je Kešo.