Dešavanje u NSRS-u
92

Salkić reagovao na odavanje počasti Krajišniku: Negatori su ohrabreni izostankom sankcija nadležnih

R. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izjavio je da je ponašanje u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS najbolji primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u ovom entitetu.

Reagujući na današnje sramno ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kada su na početku 12. redovne sjednice minutom šutnje odali počast presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku, Salkić je istakao da se ovakve i slične stvari dešavaju u bh. entitetu RS zbog izostanka ozbiljne reakcije nadležnih institucija, koje bi trebale sankcionirati ovakve postupke.

"Današnje ponašanje u Narodnoj skupštini RS-a najbolji je primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u ovom entitetu. Nepostojanje katarze, veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda i ponižavanje žrtava je nastavak genocida i konstantna prijetnja miru i stabilnosti. Sve ovo danas imamo u ovom entitetu, imamo izostanak ozbiljne reakcije nadležnih institucija, da sankcioniraju ove postupke i promijene stanje", kazao je on.

Negatori zločina i oni koji veličaju ratne zločince su ohrabreni nedjelovanjem institucija i svaki put idu korak dalje, nastavio je te kazao da smo nakon dodjele najvišeg entitetskog priznanja ratnom zločincu Krajišniku od NSRS-a danas doživjeli i njegovo veličanje kroz odavanje počasti minutom šutnje u zvaničnoj instituciji, osobi koja je osuđena za najteže ratne zločine.

"Ostaje da vidimo reakciju onih koji nas svaki dan uvjeravaju da probleme naših građana trebamo rješavati s ovima koji su na političkoj liniji onih koji su nas progonili 1992. godine. Ako ovi postupci nisu dovoljni za reakciju OHR-a, onda ostaje pitanje šta treba da se desi pa da oni, OSCE i drugi shvate s kakvim ljudima i sistemom mi ovdje imamo probleme, navodi se u reagovanju potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.