Obavijestili ministarstvo
46

Sankcije uzimaju maha: Firma koja je trebala provoditi digitalizaciju RTV signala spremna se povući iz projekta

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kompanija Sirius 2010 iz Bosne i Hercegovine koja se našla na posljednjoj listi američkih sankcija našla se zbog ovog poteza Washingtona u nizu problema, a jedan od njih odnosi se i na ugovor koji su potpisali s Ministarstvom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Naime, ova kompanija je prema potpisanom ugovoru nosila Konzorcija koji je na osnovu međunarodnog tendera izabran za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala, čija je vrijednost 25,8 miliona KM.

Kako saznaje Klix.ba, kompanija je, nakon što je stavljena na crnu listu SAD-a, obavijestila Ministarstvo prometa i komunikacija kako je spremna povući se iz ovog projekta, a o čemu će svakako u narednim danima morati pismeno obavijestiti ministarstvo.

Indikativno je kako je Konzorcij upravo danas održao sastanak s predstavnicima Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Ministar Forto je naglasio kako ne želi ugroziti projekat digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Evropi koja nije digitalizirala RTV signal, ali niti kršiti sankcije koje je propisala američka administracija.

Zato je od Konzorcija zatraženo da što hitnije dostavi pismeno izjašnjenje o sposobnosti da realizira Ugovor u skladu sa preuzetim (ugovorenim) obavezama.

Državni ministar je najavio da će u donošenju odluke o daljnjim aktivnostima na ovom projektu, a temeljem prijedloga Konzorcija, biti konsultirane relevantne institucije države, o čemu će pravovremeno i javnost biti informirana.