Security Conference 2023
38

Sarajevo će okupiti stručnjake za sigurnosna pitanja iz cijelog svijeta

I. M.
Sarajevo je ovog oktobra domaćin izuzetnog diplomatskog skupa, prve Sarajevske sigurnosne konferencije, koja će se održati u od 15. do 17. oktobra 2023. godine.

Iza ideje stoje organizacija Inicijativa za Strateške Analize i nekoliko partnerskih organizacija iz Washingtona, Londona, Berlina i Sarajeva.

Ovaj prestižni događaj, koji okuplja visoke američke i evropske zvaničnike, predstavlja važan korak ka jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveza.

''Sarajevska sigurnosna konferencija predstavlja jedinstvenu platformu za dijalog i razmjenu ideja o ključnim sigurnosnim pitanjima u regionu", izjavila je Ema-Džejna Smolo-Zukan, glasnogovornica konferencije.

Očekuje se da će konferencija okupiti visoke zvaničnike, stručnjake i stručnjakinje za sigurnost, diplomate i predstavnike civilnog društva iz cijelog svijeta kako bi zajedno razmotrili najaktuelnije sigurnosne teme i izazove.

"Ova konferencija posebno je značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. Konferenciju otvaraju dva izuzetno utjecajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država - Senatorka Jeanne Shaheen i Senator Peter Welch, a u programu će sudjelovati i brojne akteri iz sigurnosnog sektora", kazao je Hikmet Karčić, suosnivač konferencije.

On je dodao da su zajedno sa kolegama iz Washingtona, Londona, i drugih gradova uspjeli dovesti zavidan broj svjetskih stručnjaka i stručnjakinja na konferenciju.

Razgovarat će se o brojnim temama, uključujući regionalnu stabilnost, terorizam, sigurnosne izazove u Evropi i svijetu, kibernetičku sigurnost i moguće načine za unapređenje saradnje u ovim ključnim oblastima. Otvorena i konstruktivna diskusija tokom konferencije ima za cilj promovisanje mira, stabilnosti i sigurnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u širem regionu Balkana. Sarajevska sigurnosna konferencija ima za cilj da postane redovni događaj koji će doprinijeti izgradnji dugoročnih veza između zemalja regiona i njihovih međunarodnih partnera.

Organizatori Sarajevske sigurnosne konferencije pozivaju sve zainteresovane za sigurnosna pitanja da se pridruže ovom značajnom skupu i doprinesu dijalogu o ključnim izazovima sa kojima se suočava savremeni svijet. Detaljne informacije o programu i učesnicima konferencije mogu se pronaći na zvaničnoj web stranici isa.ba.