Svakodnevni problem
40

Sarajevo: Građani Dobrinje u strahu jer im djecu napadaju psi lutalice

A. L.
Građani naselja Dobrinja u Sarajevu pozvali su našu redakciju žaleći se da psi lutalice već godinama plaše njihovu djecu na putu prema školi.

Kako su nam kazali, njihova djeca idu u školu Osman Nuri Hadžić a prolazeći kroz ulicu Esada Pašalića gotovo svakodnevno su izloženi napadima pasa lutalica.

Tvrde da u blizini škole postoji ilegalni azil za pse koji je napravila jedna žena. Uprkos njihovim molbama, ona ne želi da skloni pse s te lokacije.

Ovim povodom građani su se žalili Općini Novi Grad, sarajevskom higijenskom zavodu, inspektorima, ali bez ikakve koristi. Kažu da su poslali i dopis vlasniku firme na čijem zemljištu se nalazi ilegalni azil i da im je on rekao da će putem advokata pokušati da riješi slučaj.

"Nikako ne možemo da se riješimo tog ilegalnog azila. Tu sada svi dovode pse. Razvijaju se generacije i generacije pasa. To se nalazi na samom putu do škole, gdje dnevno prolazi više od 1.000 djece. To je, kao prvo, ruglo Općine Novi Grad. Jutros sam slučajno bio kući i snimio sam dio napada", priča nam jedan od građana.

Poslao nam je i video napada na kojem se mogu vidjeti dva psa i nekoliko djece koja pretrčavaju ulicu u strahu za svoju sigurnost. Također, u nastavku videa se mogu vidjeti i stvari kao što su jakne ili torbe za školu koju su djeca iz straha bacila na ulicu.

Kako nam je rekao čitatelj koji je napravio snimak, takvi napadi su gotovo svakodnevni i djeca su danas imala sreću jer su ih napala dva manja psa, što inače nije slučaj.