Šta pokazuju rezultati
0

Sarajevo kao Trojkina načelnička tvrđava i rast SDA u ostatku FBiH

S. H.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Nakon lokalnih izbora najčešća ocjena skoro svih političkih partija je da su svi zadovoljni i da se većina smatra pobjednicima na nekom nivou. Naravno, realnost je malo drugačija.

Sam termin pobjednik je u našem političkom sistemu fluidna kategorija i zavisi od mnogo faktora koji ne znače samo izbor nekog načelnika. No krenimo redom.

U Kantonu Sarajevo desile su se tek određene promjene u izboru za načelnike opština. Irfan Čengić (SDP) je bio načelnik Starog Grada i opet je pobijedio. Srđan Mandić (Naša stranka) je bio načelnik Centra i opet je pobijedio. SDP-ov kandidat je bio načelnik Novog Sarajeva, pobijedila je Benjamina Karić. Semir Efendić (Stranka za BiH) je bio načelnik Novog Grada i ponovo je pobijedio. Nermin Muzur (NiP) je bio načelnik Ilidže i opet je pobijedio.

SDA je imala načelnika Hadžića i ponovo je njihov kandidat pobijedio (Eldar Čomor). Ibro Berilo (SDA) je bio načelnik Trnova i ponovo je pobijedio i to iz zatvora jer se protiv njega vodi istraga.

U Vogošći je Migdad Hadanović (SDA) bio načelnik i ponovo je pobijedio. I jedina promjena u kontekstu stranaka je Ilijaša. SDA je imala svog kandidata, a sada je pobijedio Amar Dovadžija iz NiP-a.

Bez promjena, ali...

Ovi rezultati govore da su građani Kantona Sarajevo manje više s izuzetkom Ilijaša birali isto i da je kod pitanja izbora načelnika Trojka u velikoj prednosti.

No, jako je važno sagledati kakav će odnos snaga biti u općinskim vijećima, koja su jako važna za funkcioniranje općine i njihova podrška ili blokada nekom načelniku mogu mnogo toga promijeniti j njegovom radu. Poput usvajanja budžeta, raznih planova i tako dalje.

Također, odnos u vijećima u četiri gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) odredit će i odnos snaga u Gradskom vijeću Sarajeva, koje će birati novog gradonačelnika glavnog grada BiH.

Dosadašnji rezultati za općinska vijeća pokazuju da je SDP imao tendenciju rasta, da je Naša stranka dobro prošla u Centru, Stranka za BiH u Novom Gradu, ali i da je SDA u prosjeku u Kantonu Sarajevo prva, druga i u jednoj općini treća stranka po snazi u vijećima. Rezultati ukazuju da NiP ima lošiji rezultat u vijećima nego prije četiri godine i da su imali tendenciju pada, posebno u četiri gradske općine.

U kontekstu izbora novog gradonačelnika ili gradonačelnice Sarajeva treba napomenuti da će SBiH i DF vjerovatno stati iza kandidata SDA, dok će Trojka s druge strane pregovarati ko će u ime tog političkog bloka biti kandidiran.

Stanje u FBiH

Kada je riječ o drugim gradovima i opštinama vidljivo je da je SDA ostvarila bolji rezultat u odnosu na Sarajevo. Tako su od SDP-a uzeli čak četiri opštine i to mjesta gdje je SDP suvereno vladao godinama. To su Gradačac, Gračanica, Maglaj i Ključ. Sada je SDA dobila svoje načelnike/gradonačelnike. Također, SDA je pobijedila i u Ključu, gdje je SDP vladao, a od HDZ-a su preuzeli Žepče. Također su ponovo pobijedili u Tešnju, Travniku… i u konačnici povećali broj načelničkoj pozicija za deset.

SDP je potvrdio da suvereno vlada u Tuzli, a zanimljivo je da su drugi mandat uzastopno pobijedili u Goraždu u utrci za gtadonačelnika.

U Zenici suvereno vlada Fuad Kasumović sa svojom strankom BHI FK, koji je osvojio treći uzastopni mandat.

Omjer snaga u Mostaru tek treba da se vidi, ali je izvjesno da će se najveća utrka voditi između koalicija koje predvode HDZ i SDA.

U konačnici građani, uz ispodprosječnu izlaznost u Sarajevu su potvrdili načelničku dominaciju kandidata Trojke, uz napomenu da je kandidat Stranke za BiH Semir Efendić ostvario zaista uvjerljivu pobjedu ispred kandidata NiP-a Mirze Selimbegovića.

Van Kantona Sarajevo iskorak je napravila SDA, preuzevši od SDP-a nekoliko gradova, dok su NiP, Naša stranka, DF manje više stagnirali ili čak ostvarili pad.

A ako će ovi izbori poslužiti kao putokaz za izbore 2026. onda su ovi rezultati jasan pokazatelj kako ko gdje stoji u javnosti.