Općina Novi Grad
136

Sarajevo: Nova LED rasvjeta u 12 ulica na području mjesnih zajednica Dobrinja C i D

V. K.
Općina Novi Grad Sarajevo već duži vremenski period radi na rješavanju dugogodišnjeg problema lošeg osvjetljenja ulica na svom području, planskim planiranjem modernizacije i izgradnje javne rasvjete.

Nakon što je nova rasvjeta izgrađena u B i C fazama naselja Alipašino Polje i Čengić Vili, pristupilo se implementaciji projekta izgradnje nove LED rasvjete u naselju Dobrinja, u sklopu kojeg je nova rasvjeta postavljena u 12 ulica na prostoru mjesnih zajednica Dobrinja C i Dobrinja D.

Završene radove obišao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima mjesnih zajednica. Tom prilikom načelnik je kazao da se radi o velikom projektu zamjene rasvjete u naseljima na prostoru novogradske općine.

"Mi smo prije nekoliko godina zamijenili rasvjetu na svim parkinzima, više od 60 parkinga na području općine Novi Grad dobilo je novu LED rasvjetu, nakon čega se radilo jedno po jedno naselje. Cijela B faza i C faza Alipašinog Polja i Čengić Vila, dobili su novu LED rasvjetu, nakon čega su radovi započeti u Dobrinji, kao najvećem naselju, gdje je u zadnjem projektu urađeno dvanaest ulica na prostoru mjesnih zajednica Dobrinja C i D. Skoro polovina naselja dobilo je novu rasvjetu", rekao je načelnik Efendić, dodajući da je urađena i projektna dokumentacija i objavljana javna nabavka za kompletno Aerodromsko Naselje koje bi trebao da u narednom periodu dobije novu LED rasvjetu.

Rasvjeta je postavljena u najfrekventnijim dijelovima ulica, na mjestima susreta pješaka, ispred ulaza u stambene zgrade u ulicama Kasima Prohića, Trg djece Dobrinje, Grada Bakua, Salke Nezečića, Trg sarajevske Olimpijade, Grada Kalgarija, Avde Ćuka, Esada Pašalića, Nurije Pozderca, Omladinskih radnih brigada, te najfrekventniji dio ulice Emila Zole i dijela ulice Kunovska.

Ugrađeno je oko 170 novih LED rasvjetnih tijela. Radovi su se izvodili postepeno, tako da naselje nije bilo u mraku. Realizacijom navedenog projekta značajno su se poboljšali faktori ugodnijeg ambijenta za življenje i sigurnosti za građane naselja Dobrinja, a čemu svjedoče i pozitivne reakcije stanovnika ovih ulica.

Radove je izveo Konzorcij firmi STEP d.d. Sarajevo i Sela d.o.o. Sarajevo, a voditelj konzorcija bila je firma STEP d.d. Sarajevo. Vrijednost radova je oko 195.000 KM, nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma Manedra-Company d.o.o. Mostar.

U toku je javna nabavka za modernizaciju javne rasvjete u Aerodromskom Naselju, kao i javna nabavka za izgradnju javne rasvjete koja će obuhvatati ostale mjesne zajednice na području općine Novi Grad Sarajevo.