Iz ptičje perspektive
569

Sarajevo: Pogledajte kako je iz zraka izgledala peta Bh. povorka ponosa

M. G.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava peta Bh. povorka ponosa na kojem učestvuje veliki broj građana. Kako je ona izgledala iz zraka možete vidjeti u fotogaleriji i na videozapisu koji je dronom zabilježio fotoreporter Klix.ba.
Okupljanje učesnika počelo je kod Historijskog muzeja u Sarajevu. Ivana Arapović, članica Organizacionog odbora Povorke, izjavila je da su očekivali veći broj učesnika nego prethodnih godina, s procjenom dolaska dvije do tri hiljade ljudi. Tema ovogodišnje povorke bila je nasilje, s fokusom na približavanje društvu nasilja koje svakodnevno doživljavaju LGBT osobe.

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo izrazio je podršku i rekao da je došao kako bi se uvjerio da je povorka postala dosadna i uobičajena, što je, prema njemu, veliki napredak za Sarajevo i BiH. Među učesnicima bio je i predsjednik Naše stranke te ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Edin Forto, koji je izjavio da je današnji dan za slavlje te da je zadatak normalizirati društvo.

Frontmen benda Kultur Shock, Srđan Jevđević Gino, također je prisustvovao povorci, naglasivši da će dolaziti i podržavati povorku sve dok ne postane normalna stvar.

Učesnici, noseći tradicionalne palestinske kefije, počeli su pristizati u sve većem broju. Organizatori su ranije najavili da će jedina zastava, uz LGBT zastavu u duginim bojama, biti ona palestinska. Povorka je krenula u šetnju sarajevskim ulicama uz poruke poput "Ovo je protest", "Ovo je ponos", "Ovo je sloboda" i "Free, free Palestine". Učesnici su se kretali trasom od Historijskog muzeja prema Narodnom pozorištu.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić, koja je sudjelovala u povorci, iskazala je podršku LGBTQ zajednici te uputila kritiku potpredsjedniku SDA Harisu Zahiragiću zbog njegovih ocjena ove zajednice kao "devijantne".

Anisa Pračić Šehić, članica Organizacionog odbora, izjavila je da već godinama ističu iste zahtjeve, ali da se ništa ne čini po tom pitanju. "Želimo poslati poruku da se zaustavi nasilje nad LGBTQI osobama, ali i svim drugim marginaliziranim grupama u bh. društvu jer nažalost gajimo kulturu nasilja," kazala je.

Među prisutnima su bili i bračni par iz BiH Dženan Zeničanin Frašto i Kemalemir Frašto, koji su podijelili svoja iskustva s medijima, naglašavajući borbu protiv predrasuda i nasilja.

Jake policijske snage bile su prisutne kako bi osigurale da povorka prođe bez incidenata. Na ulicama Sarajeva vidjelo se mnogo policijskih službenika i vozila.