Traže veću platu
277

Sarajevo: Radnici u zdravstvu izlaze na proteste u utorak ispred zgrade kantonalne vlade

A. Ku.
Fotografija sa prošlogodišnjih protesta (Foto: I. L./Klix.ba)
Fotografija sa prošlogodišnjih protesta (Foto: I. L./Klix.ba)
Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) donio je odluku o izlasku na proteste ispred zgrade Vlade KS u utorak, 10. septembra, u 11:00 sati, potvrđeno je za Klix.ba. Razlog tome je nepostizanje dogovora s Vladom KS o povećanju plate.

Naime, Sindikat je Vladi KS dao rok da dostavi novi prijedlog i poveća ponudu. Prethodno je Vlad donijela odluku da se radnicima u zdravstvu ponudi satnica 3,25 KM, umjesto traženih 3,70 KM.

Rok za dostavljanje novog prijedloga je istekao danas, a oglasila se i Vlada KS iz koje je navedeno da će prijedlog Sindikatu dostaviti u narednim danima.

"Vlada će izaći s novim prijedlogom sindikatima u narednim danima, nakon što se obave dodatne konsultacije sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i s ustanovama na koje se primjenjuje kolektivni ugovor, a kojima implementacija izmjena i dopuna može predstavljati izazov", kažu iz Vlade KS.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković za Klix.ba kaže će Sindikat više neće davati vremena Vladi KS, a posebno ne "naredne dane".

"Poduzet ćemo aktivnosti koje su dozvoljene zakonom, odnosno organizovat ćemo protest, a kada se steknu uslovi stupit ćemo u štrajk", kaže nam Sadiković.

Ističe da jhe Sindikat poručio da su pregovori završeni i da su na sadašnjoj sjednici Glavnog odbora Sindikata donijeli odluku da osustaju od svih zahtjeva osim od povećanja satnice na 3,70 KM.